Automobili

Bugatti Divo “Ladi Bug”: Mega bubamara sa 1.500 ks

Nešto je trebalo dodati redovnoj nabavnoj ceni od 5 miliona
Kako ti i ja naručimo novi auto? Svakako odaberite motor, boju i felne, plus nekoliko dodataka. Ali stvari su malo drugačije u Bugattiju . Pogotovo ako ste jedan od 40 kupaca koji plaćaju dobrih 5 miliona evra za jednog od 40 Divo-a . Rezultat je otprilike ovakav: Bugatti Divo “Ladi Bug”.

„Ladi Bug“ je englesko ime bubamare i boja jedinstvenog primerka zapravo podseća na malog puzavca. Za oko dve godine, u bliskoj saradnji sa kupcem, stvoren je vrlo poseban Divo sa lakom posebno razvijenim za njega.

“Svaki Bugatti Divo je jedinstven. Sa korisničkim vozilom” Ladi Bug “, Bugatti pokazuje celokupnu stručnost za prilagođavanje. Ono što je u početku izgledalo nemoguće, dizajneri i programeri stvorili su do savršenstva zajedno sa kupcem”, kaže Stephan Vinkelmann, predsednik Bugattija.

Rad na ovom automobilskom remek-delu predstavlja simbiozu umetnosti, dizajna i tehnologije. U duhu osnivača kompanije Ettorea Bugattija, koji je jednom rekao: „Ako je uporediv, to nije Bugatti“.

U saradnji sa kupcem, ubrzo nakon svetske premijere Diva u avgustu 2018. godine, rodila se ideja za geometrijsko-dinamički algoritamski obrazac bledenja na telu. Kolekcionar iz SAD imao je na umu strogo geometrijsku mrežu dijamanata u obliku dijamanta u posebnom kontrastu boja.

Zajedno sa njim, tim za dizajn i razvoj Bugattija razvio je posebne boje “Customer Special Red” i “Graphite” – obe metalne boje – kojima je cilj da suprotstave efekat. Dijamantski uzorak treba da se kreće od prednjih preko bočnih prema zadnjim delovima – tačno i prilagođen silueti Diva.

Potraga za tehničkim i grafičkim rešenjima i njihova primena okupirali su tim više od godinu i po dana. Ali da će biti toliko složeno i teško bojiti dijamante tačno i precizno definisane na telu, niko to nije očekivao pre početka projekta.

Budući da digitalni obrasci u CAD programu nemaju mnogo veze sa stvarnošću: zbog trodimenzionalnog, skulpturalnog oblika Diva sa njegovim zakrivljenostima, krivinama i perlicama, rombovi 2D štampe na površini ekskluzivnog hiper sportskog automobila bili iskrivljeni. Stoga su morali biti digitalno prilagođeni.

Razlika od jednog milimetra bila je dovoljna da uništi ukupan utisak optike. Za čist vizuelni izgled, dijamanti se takođe moraju savršeno uklopiti u liniju krova, vrata i zadnju ivicu blatobrana. U saradnji sa kupcem, CAD modelatori razvijaju i simuliraju dizajn dijamantskog uzorka sa oko 1.600 dijamanata. Veoma komplikovan i dugotrajan posao.

Tokom prvih proračuna, softver i stvarnost se ne poklapaju sto posto i nastaju lagana izobličenja. Potrebne su nedelje da dizajneri budu zadovoljni rezultatom. Za kontrolu uzorka koriste se folije duge šest metara, koje se tačno postavljaju na telo ispitnog vozila.

Uz puno strpljenja, ručne spretnosti i veštine, dizajneri konačno pronalaze način da CAD podatke prilagode stvarnosti i povuku film preko jako udubljene površine bez izobličavanja dijamanata ili nabora.

Dijamanti u foliji se oslobađaju i prenose u transfer foliju, koja se zatim lepi za telo. Proverava se svaka od 1.600 pastila, neke od njih su ponovo postavljene. Početkom 2020. godine proći će bezbroj sati na testnom vozilu pre nego što proces zadovolji i programere i dizajnere.

Neposredno pre isporuke korisničkog vozila, generalna proba se održava na drugom test vozilu. Sa puno strpljenja i instinkta, zaposleni prvo milimetarskom preciznošću nanose film na liniju krova i trajno proveravaju pravilan položaj u odnosu na liniju zazora vrata i zadnji deo.

Kada je Divo „Ladi Bug“ konačno uređen, nije bilo većih komplikacija. Zaposleni su nekoliko dana proveravali tačan položaj svakog dijamanta, ručno su ga sekli ili zamenjivali oblike. Usledili su stvarni farbarski radovi i mukotrpno, pedantno uklanjanje svakog pojedinačnog dijamanta.

Završnu obradu efekta „Customer Special Red“ prate „Graphite“ i prozirni lak za okretanje strukture. Između: mlevenje, poravnavanje, provera, ispravljanje i ponovno brušenje. Umetniku laka bilo je potrebno dve nedelje pre nego što je rezultat njegovog rada konačno bio savršen.

Divo kao takav pokreće dobro poznati 8-litarski V16 od 1.500 KS i ograničen je na maksimalnu brzinu od 380 km / h. Ukupno se u studiju Molsheim proizvodi samo 40 divosa po jediničnoj ceni od 5 miliona evra, plus opcije. Prve isporuke hiper sportskog automobila dogodile su se u avgustu 2020. godine i svi Divo će preći svojim vlasnicima u prvih nekoliko meseci 2021. godine.

Izvor.Detaljno.org

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close