Automobili

Bugatti Chiron Super Sport – 1600 ks i 3,2 miliona evra

Napravljeno je da se vrti brzinom od preko 400 km / h!
Ako ste mislili da ste sve videli sa verzijama Pure Sport i Super Sport 300+ , znajte da Bugatti Chiron nije imao poslednju reč. A njegove varijacije usredsređene na brzinu i performanse nisu gotove. Dokaz, samo nekoliko dana nakon La Car Noire , sa svim novim Bugatti Chiron Super Sportom!

Skraćenica identifikuje najekstremnije Bugattis od 1931. godine. Značka se prvi put pojavila na Tipe 55, a koristila se i na modelima EB 110, Veiron i Chiron 300+, a sve su za tu priliku kombinovane na jednoj porodičnoj fotografiji !

Elegantan i oštar
Bugatti Chiron Super Sport preuzima Super Sport 300+ koji je dostigao 490.484 km / h i proizvodiće se samo u 30 jedinica. Pod ovim shvatite da poboljšava aerodinamiku originalnog Chirona ugrađivanjem istih elemenata kao na modelu 300+. Da bi se poboljšao prodor vazduha, zadnji deo je produžen za 25 cm, dok je difuzor optimizovan za smanjenje otpora pri velikim brzinama.

Raspored poslednjeg elementa doveo je do pregleda uređenja izduvnog sistema: on više nije centralni, već je pomeren u stranu, a cevi su poravnate vertikalno.

Čitav prednji kraj je takođe revidiran na Chiron Super Sport, poprimajući onaj agresivniji izgled modela 300+, sa štitnikom sa više usisnih otvora za vazduh nego ikada ranije, cepač ugljenika je još oštriji i preteći, dok je lukovi točkova su veći radi boljeg protoka vazduha na bokove automobila.

“Ako s difuzorom možemo stvoriti potisnu silu, to ne treba raditi sa pojednostavljenim bokobranima. To znači da zmaja možemo uvući što je više moguće u režimu„ Najveća brzina “za vožnju. Sa minimalnim otporom” , objašnjava Frank Heil, zamenik direktora dizajna kompanije Bugatti.

I ovde, preuzeto sa modela 300+, primećujemo devet utora smeštenih u blizini prednjih točkova koji su i stilski danak EB 110, ali koji takođe služe za odvođenje toplote iz kočnica i generisanje dodatne potisne sile. Alu felne sa pet krakova izgledaju ekskluzivno za Super Sport, ali lakši Pur Sport magnezijumski naplatci i dalje su dostupni kao opcija.

Enterijer potvrđuje luksuz koji razlikuje sve modele Chiron. Ukrašen je detaljima od kože, karbonskih vlakana i brušenog aluminijuma, u skladu sa Bugatti tradicijom.

Specijalna šasija i gume
Posle pregleda spoljašnjih karakteristika, vidljivih, Bugatti Chiron Super Sport takođe uključuje novine koje mi ne vidimo. Bugatti je zaista stvorio specifičnu šasiju za ovaj novi model. Podešavanja upravljanja i vešanja su revidirana kako bi se reagovalo više i povećala stabilnost pri velikim brzinama. I dalje su dostupna četiri načina vožnje (EB, rukovanje vozilom, autoput i maksimalna brzina) koji omogućavaju promenu ličnosti automobila za samo 6 milisekundi.

Nove su i gume Michelin Pilot Sport Cup 2, dizajnirane da izdrže brzine do 500 km / h. Pre napuštanja fabrike, svaka guma se rendgentiše kako bi se otkrila najmanja nepravilnost i testira na ispitnom stolu prvobitno napravljenom za svemirski šatl!

Snaga i lakoća
Za Chiron Super Sport, Bugatti je izvukao maksimum iz V16 8.0 dodavanjem 100 KS u odnosu na originalni Chiron, dovodeći snagu do 1600 KS i obrtni momenat na 1600 Nm. Kao i na 300+. Stoga više snage, ali i manje težine, jer je na celom telu ovaj Super Sport smršao 23 kilograma.

Francuski inženjeri su modifikovali turbo motore, pumpu za ulje, glavu cilindra sa regulacijom ventila, kao i menjač i kvačilo. Pored toga, motor sada može da dostigne 7.100 o / min ili 300 o / min više nego na “osnovnom” Chironu.

Još važnije, zahvaljujući poboljšanom 7-stepenom automatskom menjaču sa dvostrukom spojkom, Chiron Super Sport prebacuje sa 6. na 7. brzinu brzinom od 403 km / h. I evo performansi ovog Chiron Super Sporta u nekoliko tačaka:

0-200 km / h za 5,8 sekundi
0-300 km / h za 12,1 sekunde
na 0-400 km / h, Chiron SS ubrzava 7% brže od Chirona

3,2 miliona evra
Proizvodnja devet primeraka Bugatti Chiron Super Sport započet će narednih meseci u fabrici u Molsheimu. Isporuke će se obaviti početkom 2022. godine za one koji su potrošili 3,2 miliona evra za koja se tvrdi da su ih priuštili.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close