Automobili

Škoda obara svetski rekord u spuštanju leda sa Eniak RS IV

To je zvanični rekord koji je upravo odobrila Ginisova knjiga rekorda. Škoda Eniak RS IV drži svetski rekord za najduži drift na ledu. Škodin 100% električni SUV prešao je 7.351 km klizeći bez prekida. Skandinavski brend je takođe postavio ovaj rekord u kategoriji električnih automobila.

Upravo je 19. januara 2023. godine na zaleđenom jezeru Stojarnen, u Švedskoj, ustanovljen ovaj neobičan rekord. Potonju je napravio automobilistički novinar Richard Meaden na kružnoj stazi obima 188.496 metara. Ukupno, slajd je trajao više od 15 minuta. Prethodni rekord postavljen je u Kini prošle godine sa toboganom od 6.231 km.

Neki tehnički detalji
Da bi postavio rekord, skandinavskom brendu je trebalo četiri dana, nizajući brojne testove i različite nosače za gume. Za postizanje ovog svetskog rekorda bilo je potrebno ukupno 18 sati plutanja tokom 5 dana.

Najbolji video snimci:

100% električni SUV obišao je krug 39 puta tokom 15 minuta sa maksimalnom brzinom od 48,63 km/h. Vodeći brod je bio opremljen aluminijumskim felnama od 20 inča sa gumama dužine 5 milimetara.

Redovni rekord
Podsećanja radi, 2011. godine Ričard Miden i Škoda postavili su još jedan rekord, ali ovoga puta u brzini. Zaista, na slanom jezeru Bonneville u Sjedinjenim Državama, britanski novinar je postigao brzinu od 366 km/h za volanom Škode Octavia RS .

Richard Meaden kaže:

„Sasvim je posebno biti za volanom druge Škode i oboriti novi rekord, od slanih jezera Bonneville u Sjedinjenim Državama do zaleđenog jezera u Skandinaviji. Postavili smo dva rekorda sa dva veoma različita automobila, veoma sam ponosan da ponovo budemo deo neverovatnog tima da oborimo rekorde, 12 godina kasnije Ko bi rekao da ćemo biti ovde i električni automobil na ledu? Automobilski svet se menja i koliko je uzbudljiv.”

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close