Automobili

Prinudni ujgurski rad „značajno“ doprinosi automobilskoj industriji

Čelik, aluminijum ili bakar, baterije ili elektronika: Ujgurski prisilni rad se nalazi „značajno“ u lancu snabdevanja gotovo svakog velikog proizvođača automobila na svetu, kaže studija britanskog univerziteta Šefild Halam.

„Ako ste kupili automobil u poslednjih pet godina, neke njegove delove su verovatno napravili Ujguri, a drugi su bili primorani da rade u Kini“, rezimiraju četiri autora ove studije objavljene u utorak, ploda šestomesečne istrage.

Svi glavni brendovi su pogođeni, tvrde istraživači, koji posebno navode Folksvagen , BMV, Hondu, Ford, DŽeneral motors, Mercedes-Benz, Tojotu, Stelantis , Teslu i kineski Nio.

Svi sektori pogođeni
Moćni američki auto-sindikat UAV odgovorio je „hitno pozivajući automobilsku industriju da izmesti ceo svoj lanac snabdevanja iz regiona“ Sinđianga u severoistočnoj Kini, gde mnogi žive, mnogi Ujguri.

Organizacije za ljudska prava optužuju Kinu da je uključila Ujgure u šeme prisilnog “transfera rada” povezane sa međunarodnim lancima snabdevanja različitih sektora, od odeće do automobila.

Prema Pekingu, koji negira bilo kakav progon ove muslimanske manjine u pokrajini na dalekom istoku zemlje, ove inicijative pomažu u smanjenju siromaštva obezbeđujući dobro plaćene poslove za seoske stanovnike sa niskim primanjima.

Studija objavljena u utorak deo je serije sa Univerziteta Šefild Halam koja dokumentuje upotrebu prinudnog rada u Sinđangu u više sektora, od pamuka preko PVC materijala do solarnih panela.

Akademici su se oslanjali na izvore kao što su godišnji izveštaji kompanije, veb stranice i reklamne kampanje, ali i smernice kineske vlade i državni mediji, kao i carinska evidencija.

Sljedivost je previše komplikovana da bi se ustanovila?
Studija posebno ističe da su se „najveći svetski proizvođači čelika i aluminijuma preselili u region Ujgura zahvaljujući subvencijama i podsticajima kineske vlade“ .

Prema istraživačima, proizvođači automobila su se suprotstavili „da je duboka sledljivost lanca snabdevanja nedostižna i da je razumevanje situacije u regionu Ujgura izazov“ .

Ali industrija mora da garantuje sledljivost svojih lanaca snabdevanja kako bi „osigurala da nije saučesnik u režimu prinudnog rada u regionu Ujgura“ ili da ima „ogromnu zakonsku, etičku i reputaciju“ , kažu akademici.

U General Motorsu, „aktivno pratimo naš globalni lanac snabdevanja i vršimo opsežne revizije, posebno kada identifikujemo ili budemo obavešteni o potencijalnim kršenjima zakona, naših sporazuma ili naše politike“, uverava portir. Reč američke grupe u poruci za AFP.

U slučaju dokazanih ili sumnjivih kršenja, „reagujemo brzo i na odgovarajući način, uključujući i raskid ugovora“ , dodao je on, ne odgovarajući na pitanje o prisustvu ili ne dobavljača grupe u regionu iz Sinđijanga. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close