Automobili

Mercedes-Maibach S-klasa (2021): U početku bez V12

Proširena S-klasa dolazi kao S 580 sa 4.0-litarskim V8 i blagim hibridom
Od lansiranja na tržište 2015. godine, širom sveta je isporučeno oko 60.000 primeraka Mercedes-Maibach S-klase . U 2019. godini, sa oko 12.000 jedinica, prodato je više vozila ovog tipa nego ikada ranije. Pored Kine, koja je zabeležila dvocifrenu stopu rasta, glavna tržišta prodaje poslednjih godina su Rusija, Južna Koreja, SAD i Nemačka.

U poslednjih nekoliko godina samo je u Kinu išlo oko 600 jedinica mesečno, a 2019. prosek je bio čak preko 700 jedinica mesečno. Inače, Mercedes imenuje Bentlei Fliing Spur kao svog glavnog rivala, ali jednim okom takođe treba pripaziti na Rolls-Roice Ghost .

Stoga nije čudo što Mercedes nastavlja posebno otmenu i produženu S-klasu sa novom serijom 223 . Od sada meri 5,47 metara u dužinu, a međuosovinsko rastojanje se povećava za 18 centimetara u poređenju sa „normalnom“ dugačkom verzijom. Ovo povećanje u potpunosti koristi zadnjim putnicima, jer je Maibach S-klasa dizajnirana za rad sa šoferom.

Aktivno ambijentalno osvetljenje sastoji se od ukupno 253 LED diode. Antifazni audio signali aktivne kompenzacije buke na putu moraju dospeti do ljudskog uha u roku od oko tri milisekunde kako bi nadoknadili buku na putu koju stvara vozilo. Temperatura opcionalnog odeljka za hlađenje u zadnjem naslonu za ruke može se podesiti od 1 do 7 stepeni Celzijusa.

U položaju šofera, naslon suvozačevog sedišta može se nagnuti napred za 23 stepena iznad položaja od 90 stepeni. Podešavanje dužine i visine sedišta stvara više prostora za noge pozadi. Maksimalni ugao naslona standardnih izvršnih sedišta je 43,5 stepeni. Maksimalni uspravni položaj naslona od 19 stepeni omogućava opušten rad pozadi.

Na zahtev, ekskluzivni izgled Mercedes-Maibach S-klase može se nadograditi dvobojnim lakom sa linijom razdvajanja. Pažljiva primena opcione dvobojne boje u specijalnoj lakirnici može potrajati i do 1 nedelje. Kada je u potpunosti opremljen PRE-SAFE® impulsnom bočnom stranom i „pojasevima“ u pojasu, unutrašnjost Mercedes-Maibach-a ima ukupno 18 vazdušnih jastuka.

Karakteristične karakteristike na prednjem kraju uključuju upečatljiv poklopac motora sa hromiranim rebrima i rešetku hladnjaka Mercedes-Maibach sa finim, vertikalnim hromiranim prugama. Bočni prikaz Mercedes-Maibach S-klase takođe se razlikuje od sestrinskih modela: zadnja vrata su šira, a C-stubovi imaju fiksni otvor za odzračivanje. Ekskluzivnost je podvučena logotipom brenda Maibach na C-stubu.

Mercedes-Maibach S-klasa takođe može biti opremljena komfornim zadnjim vratima sa električnim pogonom. To znači da se široka zadnja vrata mogu lako i bez napora otvarati i zatvarati čak i pod nagibom. Integracija Blind Spot Assistant-a u sistem za informisanje i kontrolu MBUKS osigurava visok nivo praktičnosti upravljanja i dodatnu sigurnost. Zadnjim vratima se takođe može upravljati sa vozačevog sedišta – važna funkcija u vožnji sa šoferom.

Unutrašnjost Mercedes-Maibach S-klase zasniva se na ekranu teškom kokpitu redovne nove S-klase. Velika obloga na prednjim sedištima je nova u Mercedes-Maibach-u. Visokokvalitetni drveni okviri zatvaraju naslon naslona prednjih sedišta i daju utisak prostranih dnevnih sedišta. U paketu „Ekecutive Rear Seat Plus“, slično prepoznatljivo područje obloge raspoređeno je između dva zadnja putnika.

Kupci Mercedesa Coupe i Cabriolet odavno su cenili automatski dodavač sigurnosnog pojasa. Putnici sa zadnje strane u Mercedes-Maibach S klasi su sada prvi koji imaju koristi od ove udobnosti u zadnjem delu limuzine. Produživač pojasa je indirektna pozivnica za stavljanje pojasa i takođe čini postupak pogodnijim.

Više nije potrebno kretati se iz pretpostavljenog, udobnog sedećeg položaja da biste stavili pojas. Produžetak pojasa je integrisan u podesivi naslon sedišta i zato je uvek u pravom položaju za suvozača.

Adaptivno svetlo pozadi takođe slavi premijeru u Mercedes-Maibach-u. Pored osvetljenosti, mogu se podesiti i veličina i položaj svetlosne tačke. Takođe postoji veliki opseg podešavanja između preciznog radnog svetla i opuštajućeg dnevnog svetla.

Zahvaljujući standardnom upravljaču zadnjom osovinom, Mercedes-Maibach S-klasom je lako manevrisati čak i u gustom gradskom saobraćaju. Ugao upravljanja na zadnjoj osovini je do deset stepeni i smanjuje krug okretanja S-klase za skoro dva metra.

Aktivno ogibljenje E-ACTIVE BODI CONTROL (dostupno kao opcija od sledeće godine), koje se kombinuje sa standardnim vazdušnim ogibljenjem, nudi još veću udobnost i okretnost u vožnji, kao i inovativne funkcije poput podizanja karoserije vozila u slučaju bočnog udara. U stanju je da kontroliše sile opruge i prigušivača na svakom točku pojedinačno.

Krenimo do motora: suprotno onome što se pretpostavljalo, u početku u Maibach S klasi neće biti dvanaest cilindara. Motori Mercedes-Maibach S-klase potiču iz Mercedes-Benz portfelja i delimično su električno poduprti. Elektrifikaciju vrši integrisani pokretački generator (ISG) druge generacije. Ovo daje pojačanje do 15 kV, podržava efikasno „jedrenje“ pri vožnji konstantnom brzinom, čini start-stop iskustvo još udobnijim, a pogonski sistem u celini efikasnijim. Pogon na sva četiri točka je uvek standardan.

Ispod haube S 580 4MATIC za SAD radi 4.0-litarski tvin-turbo V8 snage 489 ks i 700 Nm obrtnog momenta. Dopunjen je snažnim i efikasnim integrisanim generatorom startera. Ovaj integrisani sistem elektromotora, takozvani EK Boost, kratko podržava motore sa unutrašnjim sagorevanjem do 21 PS.

Kada će Mercedes-Maibach S-klasa izaći na tržište? Za SAD je leto 2021., u Nemačkoj na proleće 2021. U pogledu cene, stari S 560 startao je sa dobrih 143.000 evra sa 19 odsto PDV-a, pa očekujemo dobrih 150.000 evra za novo izdanje.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close