Automobili

Kaže se da je novi Civic Type R posljednji Hondin motor sa čistim sagorijevanjem u Europi

Brži turbo trebao bi donijeti veći okretni moment. Svi znamo o sve strožim propisima o emisijama u Evropi. I morat ćemo se sve više prilagođavati činjenici da se naši automobili napajaju sićušnim trocilindarima ili elektrificiranim pogonima.

 Ni Honda nije imuna na ove promjene i najavila je da će do 2022. godine elektrificirati cijelu svoju evropsku postavu. Uz jedan ne sasvim nevažan izuzetak. Predstojeći Civic Type R ući će u istoriju kao posljednji bastion čistog sagorijevanja na starom kontinentu. Tako bar kaže novi izveštaj Autocara. Prikazani prikaz X-Tomi Dizajna u prilogu pokazuje kako bi sve to moglo izgledati. 

Prema glasinama, nova generacija, trenutno vjerovatno najboljeg kompaktnog sportskog automobila, trebala bi dobiti hibridni pogon s pogonom na sve kotače i oko 400 KS. Međutim, britanske kolege izvještavaju da će se Honda držati poznate postavke. 2.0-litreni turbo-benzinski motor će se zadržati, moguće uz mali porast performansi u poređenju sa trenutnih 320 KS i 400 Nm. 

Prema Autocaru, Type R neće napraviti veliki skok u snazi, jer će i dalje voziti samo prednje točkove. Članak dalje kaže da bi moglo doći do poboljšanja izlazne snage. Kao rezultat optimizacije odziva turbopunjača. Trenutni model je već impresivan u ovoj disciplini, ali nešto je uvijek moguće. Na radost purista, Honda je to već potvrdila da će sljedeći Civic Type R i dalje imati ručni mjenjač. 

Prema Autocaru, postojat će “serija nadogradnji” dizajniranih za poboljšanje performansi i efikasnosti. Napokon, s nedavno predstavljenim VW Golfom GTI Clubsport postoji novi, ozbiljni konkurent. Jedanaesta generacija Civic-a do sada je prikazana samo kao studija i to samo u limuzinskom obliku. Proizvodna verzija će potom biti predstavljena u prvom kvartalu 2021. godine. Hečbek bi trebao uslijediti ubrzo nakon toga. Međutim, vrlo je malo vjerojatno da će top verzija Type R biti dostupna od prvog dana. 

Konačno, s nedavno predstavljenim VW Golfom GTI Clubsport, postoji novi, ozbiljni konkurent. Jedanaesta generacija Civic-a do sada je prikazana samo kao studija i to samo u limuzinskom obliku. Proizvodna verzija će potom biti predstavljena u prvom kvartalu 2021. godine. Hečbek bi trebao uslijediti ubrzo nakon toga. Međutim, vrlo je malo vjerojatno da će top verzija Type R biti dostupna od prvog dana. 

Konačno, s nedavno predstavljenim VW Golfom GTI Clubsport, postoji novi, ozbiljni konkurent. Jedanaesta generacija Civic-a do sada je prikazana samo kao studija i to samo u limuzinskom obliku. Produkcijska verzija će potom biti predstavljena u prvom kvartalu 2021. godine. Hečbek bi trebao uslijediti ubrzo nakon toga. Međutim, vrlo je malo vjerojatno da će top verzija Type R biti dostupna od prvog dana.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close