Automobili

Hyundai Kona N (2021) dobiva 2.0 T-GDI i osmobrzinsko dvostruko kvačilo

Sportska verzija malog SUV-a sada je zvanično potvrđena. Hyundai Kona N je od proljeća 2020. često viđen kao Erlkönig. Sada proizvođač potvrđuje da sportski model malog SUV-a zapravo dolazi i otkriva neke informacije. Kona N će biti četvrti N model nakon i30 N kao hatchback i fastback te najavljeni i20 N, prema Hyundaiju. 

Kona N standardno dobiva 2,0-litreni turbo motor i mokri pogon sa osam brzina sa dvostrukom spojkom, nazvan N DCT. Poput ostalih N modela, novi Kona N takođe ima razne sportske funkcije vožnje poput upravljanja lansiranjem i bogatog zvuka motora. Potonje se mogu čuti u ovom videu: Pored toga, crvene kočne čeljusti mogu se vidjeti na prednjoj strani slika koje je objavio Hyundai. Ispred se čini da se Kona N ne razlikuje od svoje (nedavno ponovo pokrenute) serijske braće.

 To se uklapa u naš prikaz, što je takođe bio slučaj. Stražnji dio automobila ima debelu ispušnu cijev s lijeve i desne strane. Jedna razlika u odnosu na prethodne slike Erlköniga je ta što se stražnja svjetla lako vide; oni takođe odgovaraju svjetlima normalne Kone: Hyundai još nije komentirao performanse benzinskog motora. 

Glasina vjeruje u stroj iz i 30 N. Nakon preuređenja, ovaj 2.0 T-GDI sada ima 280 KS i 353 Nm obrtnog momenta. A nakon lifta, pored šestostepenog menjača, sada je dostupan i osmobrzinski DCT – koji odgovara. Ali zašto Hyundai koristi DCT mjenjač kao standard u Kona N i ne nudi mjenjač? Sa i20 N (koji nije dvolitar, već 1. Primljen je 6 T-GDI sa 204 PS), nudi se samo mjenjač, ​​ali ne može se isključiti osmostepeni DCT. 

Možda ste odlučili to učiniti obrnuto s Kona, na primjer jer vjerujete da su kupci SUV-a manje pametni? Mi to ne znamo. Ali očigledno nije siguran da su količine dovoljne za dvije varijante. Osnovni model Kona prilično je uspješan: “Prošle godine Hyundai Kona bio je najuspješniji model marke, s preko 31.500 registracija u Njemačkoj,” rekao je šef Hyundaija iz Njemačke Jürgen Keller. Hyundai obećava više detalja o Hyundai Kona N u narednim sedmicama. Tada ćemo također saznati da li Kona N ima pogon na sva četiri kotača. Platforma to konačno omogućava. 

A cijena? Vrhunska verzija Kone sa pogonom na sve točkove i 1.6 T-GDI sa 198 ks košta oko 32.000 eura. Kona N s pogonom na sve kotače trebala bi koštati najmanje 34.000 eura. To bi ga učinilo otprilike skupim kao i30 N (koji uvijek ima prednji pogon). Ako Kona N nema pogon na sve kotače, jeftiniji je 2.000 eura.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close