Automobili

Folksvagen bi mogao da zatvori fabriku u Drezdenu

Folksvagen grupa bi mogla da smanji proizvodnju u fabrici u Drezdenu, gde se sklapa ID.3 . Glasina koju prenose Blumberg i Automobilvoche prema kojoj će mala fabrika – koja trenutno zapošljava oko 300 radnika – biti žrtvovana u sklopu plana generalnog remonta fabrika nemačkog giganta.

Revizija diktirana željom da se smanje troškovi i poveća profit, kao i da se odgovori na pad prodaje električnih automobila Folksvagena.

Ništa nije odlučeno
Zaustavljanje proizvodnje automobila u takozvanoj “Glaserne Manufaktur” (fabrika stakla) u Drezdenu samo je jedna od nekoliko opcija koje razmatraju lideri Folksvagena. Dakle, konačne odluke nisu donete. Prema onome što je objavio Automobilvoche, Folksvagen bi trebalo da preseli različite radnike u druge fabrike.

Ponovo prema onome što je preneo nemački list, godišnji operativni troškovi fabrike variraju između 60 i 70 miliona evra, a zaustavljanje proizvodnje dovelo bi do uštede od oko 20 miliona evra godišnje.

Ako bi proizvodnja Volksvagena ID.3 u Drezdenu zaista stala – glasine nisu govorile o tajmingu – moglo bi biti pozitivnih reperkusija za fabrike Emden i Zvickau, koje su takođe u krizi zbog niske potražnje za električnim automobilima.

Kao što je pomenuto, ovo su glasine koje je prikupio Automobilvoche, a Volksvagen nije ni potvrdio ni demantovao .

U potrazi za profitabilnošću
S jedne strane, moguća rekonverzija aktivnosti u fabrici u Drezdenu možda i ne iznenađuje. Pre nekoliko meseci, u predstavljanju razvoja budućnosti Folksvagena , Arno Antlitz, finansijski direktor i izvršni direktor Grupe, izjavio je

Istorijski gledano, naša kompanija je često nastojala da poveća profitabilnost kroz rast obima, i to je bila pobednička strategija. Međutim, uvereni smo da transformacija našeg sektora ka električnoj mobilnosti i digitalizaciji zahteva novi pristup“

Smanjenje broja proizvedenih automobila stoga možda neće biti problem za nemačkog giganta, koji je više fokusiran na profitabilnost, a ne više na broj proizvedenih automobila.

Kakva budućnost?
Ostaje da se vidi šta će se desiti sa fabrikom u Drezdenu , draguljem stvorenim 2002. godine po nalogu tadašnjeg Folksvagena broj jedan Ferdinanda Piecha za proizvodnju Phaetona, superluksuznog vodećeg broda stvorenog da se takmiči sa BMV-om i Mercedesom, ali nikada nije sposoban da zaista prodorom.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close