Automobili

Bugatti Chiron L’Ebe: kada umetnost odražava prošlost

Ludi ep o Bugatti Chironu se bliži kraju. Poslednje tri verzije za evropsko tržište trenutno napuštaju fabriku u Molshajmu. Ovo su tri posebna modela jer su posvećena sećanju na Ebe Mariju Terezu Bugati, najstariju ćerku Etorea Bugatija, osnivača brenda.

Ebe Marija Tereza ​​Bugati je autorka biografije „L’histoire de Bugatti” u kojoj su objavljeni mnogi odlomci iz dnevnika njenog oca. Bila je važna figura za francuskog proizvođača, a brend je danas slavi na svoj način zahvaljujući nekoliko specijalnih verzija pod nazivom „Bugatti Chiron L’Ebe“ sa nekoliko art deko elemenata, jedne od Ebeovih velikih strasti.

ugljenik i zlato
Kao i na drugim Chironima, postoje različite reference na Bugatti iz prošlosti, au ovom slučaju u modelima koji su predstavljeni danas, neki elementi odražavaju tip 57 G koji je trijumfovao na 24 sata Le Mana 1937. Tako nalazimo plavu karoserija sa izloženim karbonskim vlaknima i zlatnim umetcima. Ove umetke nalazimo na nivou difuzora, peraja ili čak na felgi od legure.

Ista šema boja se ponavlja u kabini, sa vidljivim plavim ugljenikom i naizmenično svetlom i tamnom kožom, a boje su takođe obrnute između vozačeve i suvozačeve strane. Na svakoj od dva panela vrata je takođe ilustrovana evolucija prednjeg dela raznih Bugattija, od prvih trkačkih automobila do samog Chirona, uključujući, naravno, Bugatti EB110 i Veiron.

Čekaju naslednicu Hirona
Moćni V16 sa zapreminom od 8,0 litara i dalje razvija 1.500 KS i 1.600 Nm obrtnog momenta. Ovaj blok će uskoro biti penzionisan i biće zamenjen 2024. godine modelom sa „visoko elektrifikovanim“ pogonom , prema rečima Mate Rimca, generalnog direktora Bugatti-Rimaca.

Ovaj novi motor će verovatno biti razvijen u novom istraživačkom centru brenda koji će biti izgrađen u Motor Vallei -u .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close