Automobili

Audi se oprašta od Q8 e-trona i zatvara tvornicu u Belgiji

Audi je odlučio da u njegovoj ponudi više nema mjesta za veliki električni SUV Q8 e-tron i njegovu coupe varijantu Q8 Sportback e-tron.

Globalno smanjenje narudžbi za dva SUV-a na baterije uvjerilo je njemačku tvrtku da zatvori proizvodnu liniju tvornice u Bruxellesu iz koje izlaze Q8 e-tronovi.

Prodaja u padu
Pad prodaje Audija Q8 e-tron potvrđuju podaci o europskim registracijama od siječnja do svibnja 2024. koji prema Jatu dosežu 6448 jedinica za Q8 e-tron (-2%) i 3011 jedinica za Q8 Sportback e- tron (-23%).

U stvarnosti, kontrakcija prodaje dvaju električnih SUV-ova ne razlikuje se puno od prodaje “termalnog” Q8 koji je od početka godine zabilježio 5233 registracije i -36%. Čak ni izravni konkurent kao što je Mercedes EQE SUV ne prelazi 5.368 registriranih vozila.

Problemi logistike i troškova proizvodnje
To ne znači da je Audi već odlučio zatvoriti svoju belgijsku tvornicu u Forestu, u blizini Bruxellesa, povijesnu tvornicu koju je 1948. osnovao Pierre D’Ieteren i koja je prvo bila namijenjena proizvodnji prvo Volkswagena, a zatim Audija, počevši od 2006. godine.

Audi je također najavio da će započeti razgovore s radničkim vijećem, sindikatima i socijalnim partnerima za moguće restrukturiranje tvornice “Audi Bruxelles” i moguće trajno zatvaranje proizvodnje.

Među razlozima ovog više nego vjerojatnog zatvaranja Audi navodi posebnost belgijske tvornice koju je teško ažurirati zbog blizine gradskog središta te visokih logističkih i proizvodnih troškova. To, u kombinaciji s nekoliko narudžbi koje je prikupio Q8 e-tron i skorim dolaskom prvih električnih modela temeljenih na PPE platformi, dovodi do odluke da se “ubije” ono što se u početku zvalo samo e-tron.

Zbogom prvoj seriji električnog Audija
Zapravo, sjećamo se da je Audi Q8 e-tron rođen 2018. kao Audi e-tron i da je promijenio ime od 2023. godine.

Dostupan s dva ili tri motora, paleta velikih Audijevih električnih SUV-ova tijekom godina ima izmjeničnu izlaznu snagu od 313 do 503 KS, uvijek s quattro pogonom na sve kotače i baterijama od 71 do 114 kWh koje jamče raspon između 283 i 600 km.

Povezani Clanci

Back to top button
Close
Close