Automobili

Aston Martin DBKS707 – Caienne Turbo GT bolje pazi

A evo i novog dolaska u dvorište SUV-ova ultra visokih performansi. Čak i ako standardni Aston Martin DBKS , sa svojih 550 konjskih snaga, nikako nije dete u srcu, njegova nova iteracija pokreće poentu: dobrodošli u DBKS707. Zašto ovo ime? Pa pogledajte samo ispod haube!

Ovde je smešten čuveni 4,0-litarski V8, ali koji je ovde modifikovan da generiše ne manje od 707 konjskih snaga. Da da, kao u svom imenu! Što se tiče obrtnog momenta, on je 900 Nm!

Galerija: Aston Martin DBKS707 Studio Photos
Aston Martin DBKS707 pogled otpozadi
69 Slike
Da bi to postigao, Aston Martin je ugradio novi par turbo punjača sa kugličnim ležajevima, kao i novu kalibraciju motora kako bi maksimalno iskoristio dodatni potisak. DBKS707 je stoga opremljen sa potpuno novim aktivnim izduvnim sistemom sa četiri izlaza koji poboljšava protok vazduha dok putnicima pruža ukusan V8 zvuk!

Ali imati moć ne znači ništa ako je ne možete koristiti. A na tome je Aston Martin uradio ogroman posao. Za početak, tu je novi devetostepeni menjač sa mokrim kvačilom sa automatskim i ručnim režimima koji omogućava bržu promenu stepena prenosa. Ažurirana verzija zadnjeg diferencijala je robusnija i koristi kraći konačni odnos od 3:27 za bolje ubrzanje. Sistem pogona na sve točkove je i dalje automatski, šalje snagu napred ili nazad gde je to potrebno, ali e-diff kalibracija olakšava skretanje.

Šasija je ojačana, a vazdušno vešanje je revidirano u smislu amortizera i opruga kako bi se smanjilo prevrtanje karoserije. Što radi zajedno sa ažuriranjima sistema elektronske aktivne kontrole kotrljanja (eARC) kako bi se dodatno ograničilo kretanje DBKS-a. Ažurirani elektronski sistem upravljanja dodaje doslednost upravljanju. Što se tiče kočenja, oslanja se na karbonsko-keramičke disk kočnice veličine 16,5 inča napred i 15,4 inča pozadi, stisnute čeljustima sa šest klipova. Oni sede iza standardnih 22-inčnih, opcionih 23-inčnih točkova.

Obraćajući se novinarima, izvršni direktor Aston Martina Tobias Moers rekao je da je DBKS707 jedini SUV sa performansama sposoban za istinsko pokretanje pri visokim obrtajima. Sa “Race Start” režimom koji gura SUV napred od 4.000 o/min, od 0 do 100 km/h je potrebno samo 3,3 sekunde. Maksimalna brzina je najavljena na 310 km/h!

Poređenja radi, ubrzanje je potpuno isto kao kod nedavnog Porsche Caienne Coupe Turbo GT i njegovih 640 konjskih snaga, što daje 10 km/h britanskom SUV-u pri maksimalnoj brzini. Sada bi bilo neophodno lansirati Aston Martin DBKS707 na Nirburgring da bi saznali da li uspeva da bude brži od svog konkurenta sa druge strane Rajne! Ništa nije manje sigurno…

Ovo je, barem na papiru, dovoljno da pretekne sve svoje konkurente, a da SUV ne napravi raskrsnicu na svojim luksuznim detaljima. Sportska sedišta sa tamnim hromiranim oblogama su standardna, ali udobna sedišta sa tradicionalnom završnom obradom od svetlijeg hroma ili ugljeničnih vlakana su opciona. Donja konzola je specifična za DBKS707, jer ima ručne kontrole za različite pogonske i izduvne režime.

Spolja, mišićavi SUV takođe dobija poseban tretman sa agresivnom prednjom maskom sa velikom rešetkom, novim otvorima za vazduh, redizajniranim dnevnim svetlima i impozantnim prednjim razdelnikom. Poboljšana zadnja maska ostavlja mesta za sve četiri izduvne cevi na dnu, da ne spominjemo veći difuzor.

Ne možete propustiti spojler na vrhu prtljažnika, dok tamni hrom i satenski ukrasi upotpunjuju spoljašnju završnu obradu. I kao poslednji podsetnik da DBKS707 ostaje luksuzna mašina, Aston Martin dodaje vrata sa mekim zatvaranjem.

Kao što možete očekivati, moć i prestiž na ovom nivou imaju cenu. Cene za DBKS707 počinju od 232.000 dolara bez poreza. Aston Martin kaže da će proizvodnja početi u prvom kvartalu 2022. godine, a prve isporuke kupcima će uslediti u drugom kvartalu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close