Automobili

Zbogom Renault Sport: svi modeli koji su nas naterali da sanjamo

“Bila je to luda trka! U ime celog tima Renault Sport, hvala vam što ste nas pratili u ovoj avanturi. ” 31. decembra 2021. godine, objavljivanjem na svojoj Instagram stranici, Renault Sport se oprostio od svojih fanova . Ovo označava kraj ere takmičenja, pobeda i sportova koji su, na ovaj ili onaj način, doneli sreću mnogim navijačima širom sveta.

Nalazimo se u Francuskoj, 1976. godine, Konkord pravi svoj prvi komercijalni let, Klod Leluš prelazi Pariz za nekoliko minuta na svom Mercedesu 450 SEL 6.9 da održi „ Bio je sastanak “, a u Bulonj Bilankuru, Reno će napravi važan korak u svojoj istoriji.

Godine 1976. Reno je doneo odluku da zatvori istorijsku fabriku Alpine u Diepu i da spoji svoja dva sportska odeljenja u jednu celinu, koja je proizvodila šasiju i motore odvojeno, a ovim poslednjim je tada upravljao Gordini. Tako je rođena divizija Renault Sport, sa sedištem u Viri-Chatillon, bivšoj fabrici u kojoj je radio i sam Amedee Gordini.

Prva iskustva
Sve do prve polovine 1990-ih, Renault Sport se koncentrisao uglavnom na moto sport, osvojio je nekoliko trofeja u VRC-u i debitovao u Formuli 1 sa posvećenim timom. 1995. godine, na sajmu automobila u Ženevi, francuski brend je predstavio iznenađujući automobil: Renault Sport Spider . Bio je to mali roudster sa dva sedišta sa karoserijom napravljenom od kompozitnih materijala i opremljen 2,0-litarskim motorom Clio Villiams. Sa svojih 930 kilograma, nešto je teži od Lotus Elisea, ali je zahvaljujući svojih 150 konjskih snaga pokazao performanse nešto iznad Engleza.

Prvi Clio RS
Prvi “pravi” RS automobil sa bočnim stranama pojavio se samo dve godine nakon Spajdera. Godine 1997. pojavio se Clio II Renault Sport 172, model koji su entuzijasti jednostavno nazvali “172”. Estetski, razlikuje se od standardnih verzija po namenskim felnama OZ F1 i malom karoseriju. Ali ispod haube se kriju svi interesi ovog Clia RS.

„172“ karakteriše novi 2,0-litarski F4R, koji će, sa različitim razvojem (atmosferskim ili turbo), pratiti sve naredne generacije Clia i Megane RS, do 2014. To je četvorocilindrični 2,0 litarski atmosferski atmosferski motor. 16 ventila, sa promenljivim tempom ventila i sistemom ubrizgavanja u više tačaka, koji razvijaju 172 konjske snage (otuda i nadimak ovog klija) i 200 Nm obrtnog momenta. Omogućava francuskoj sportistkinji da sruši od 0 do 100 km/h za 7,3 sekunde i da dostigne 224 km/h.

Godine 2004. automobil je dobio restilizaciju i nekoliko promena, sa motorom koji sada dostiže 182 konjske snage zahvaljujući malo izmenjenom stepenu kompresije. Automobil takođe dobija nove felne i ksenonska svetla.

Eksperimentalna verzija V6
Uz uspeh modela Clio “172” i “182”, Renault Sport je takođe dizajnirao još jedan Clio. 2001. godine kompanija Diamond se obavezala da proizvede ograničenu seriju, čak ekstremnije i snažnije od 2,0-litarskog RS. Recept je jednostavan: centralni motor, pogon, ručni menjač.

Izabrani motor je novi 3,0-litarski V6 ES9 iz PSA grupe, u potpunosti napravljen od aluminijuma i opremljen sa 24 ventila. Težak i sa izdašnim kubičnim kapacitetom, pravi je izazov za inženjere da ga integrišu u gradski automobil originalno dizajniran za grad i sa prednjim motorom. Jedino održivo rešenje bilo je da se motor postavi u putnički prostor, umesto na zadnja sedišta. Tako je nastao Clio V6, sada legendarni i, u nekim aspektima, jedinstven u svojoj vrsti automobil, proizveden u nešto više od 3000 primeraka.

Evolucija vrste
Godine 2004. to je bila velika moda za sportske kompakte, sa Volksvagen GTI posebno kao referencom, ili Audijem S3. A da bi se takmičili sa ovim modelima, inženjeri Renault Sporta morali su da pregledaju čuveni F4R. Promenili su bregaste osovine, ugradili novi, lakši karter i dodatno smanjili stepen kompresije. Ovaj „novi“ motor pokreće prvi Renault Megane RS u istoriji, zasnovan na drugoj generaciji Meganea.

Sa 225 konjskih snaga i 300 Nm obrtnog momenta, zahvaljujući usvajanju Tvin Scroll turbo, Cliova velika sestra je odmah osvojila entuzijaste, toliko da je, nekoliko godina kasnije, ponuđen u verziji R26. .R, lakši , i još udobnije na stazi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close