Automobili

Zaboravljene studije: BMV M3 pick-up (1986)

Najmoćniji E30 takođe može biti praktičan
Naziv: BMV M3 Pick-up (interni: d’Resi)
Premijera: 1986
Tehnički podaci: 2,0-litarski četvorocilindar, 192 ks; kasnije: 2,3-litarski četvorocilindraš, 200 ks.

Pozadina:

BMV se priprema za realizaciju modela koji navijači žele godinama: 2021 M3 Touring . Ali želimo da se setimo još neobičnijeg tipa karoserije koji je ostao samo luda ideja u poređenju sa karavan M3 koji ulazi u naše živote sa G80 generacijom.

  1. BMV je pokazao verziju tada orijentisane na performanse serije 3 serije E30: M3. Da bi se takmičio u putničkim automobilskim trkama, E30 M3 je trebalo da se proizvede u najmanje 5.000 jedinica za homologaciju. Zbog velikog interesovanja, međutim, ukupno 17.970 M3 (E30) pojavilo se na ulicama i takođe ušlo u istoriju trka.

Galerija slika: BMV M3 (E30) u izveštaju o vožnji
BMV M3 (E30) u izveštaju o vožnji
37 slike
Kada je lansirana prva generacija BMV M3 , njegovi izvanredni dinamični talenti izazvali su želju ne samo među kupcima, već i u odeljenju BMV Motorsport odgovornom za njegov razvoj. Kad bi barem bio savršen vagon za pravilan transport radne opreme i komponenata u fabričkim prostorijama današnjeg BMV M GmbH u Minhen-Garchingu. Problem: Sa svim dokazanim talentima prvog BMV-a M3 – teretni transport bio je samo njegov deo.

Rešenje ovog problema je brzo pronađeno: BMV M3 pikap je stvoren od karoserije BMV kabrioleta serije 3. „Izbor za kabriolet karoseriju napravljen je iz dva razloga“, podsetio je Jakob Polschak, šef odeljenja za modelovanje vozila i radionice u BMV M GmbH, 2016. „S jedne strane, slučajno smo u to vreme imali takvo vozilo u netaknutom stanju. S druge strane, zahvaljujući ugrađenim pojačanjima, kabriolet je bio savršen za konverziju u kamionet “.

Prvi BMV M3 pick-up nema prepoznatljive blatnjave branike od originala, ali ima usko telo svog civilnog brata velikih razmera. Ispod haube korišćen je motor takozvane „Italije M3“, koji je zbog tamošnjih poreskih propisa sveden na dva litra i napravio 192 ks.

„Međutim, kasnije smo prešli na originalni 2,3-litarski četvorocilindraš sa 200 KS“, otkriva Polschak. BMV M3 Pick-up pouzdano je funkcionisao u fabričkim prostorijama više od 26 godina dok nije penzionisan 2012. godine.

Kada je prva generacija BMV M3 pick-up opisana na početku, nakon otprilike četvrt veka upotrebe, polako počela da pokazuje prve ozbiljne znake habanja, vreme je za naslednika. Kao i na premijeri, odgovorni su izabrali kabriolet zbog postojećih pojačanja.

„Nakon što su radovi na konverziji u početku krenuli uobičajenim, uglavnom nespektakularnim putem u proleće 2011. godine, iznenada se pojavila ideja da se vozilo proda za predstojeći 1. april kao odgovarajuća„ šala ““, kaže Polschak. Kao priprema za ovo, uoči tog datuma pojavile su se Erlkonigove fotografije podešavanja pogona na Nurburgring-Nordschleifeu, što je podstaklo spekulacije o navodno planiranom proizvodnom modelu.

Galerija slika: BMV M3 Pick-up (2011)
BMV M3 Pick-up (2011)
30-og slike
Sa uspehom: Odgovarajući izveštaji iz tog vremena pokazuju da su mnogi novinari i blogeri ozbiljno shvatili glasine. Zvanično saopštenje za štampu objavljeno 1. aprila 2011. takođe je prilično razjasnilo stvar, predstavljajući BMV M3 kao „četvrtu karoserijsku varijantu“ nakon limuzine, kupea i kabrioleta. „309 kV / 420 PS ispod poklopca motora i do 450 kilograma korisnog tereta iznad zadnje osovine podižu tipični BMV M automobilski odnos između trkački orijentisanog užitka u vožnji i svakodnevne praktičnosti u sasvim novu dimenziju“, navodi se.

Takođe je istaknuto da je koeficijent otpora samo malo veći od BMV M3 Coupe-a, da je automobil lakši od kabrioleta za 50 kilograma i da se težište može dodatno smanjiti uklanjanjem krova Targa od 20 kilograma radi dodatne optimizacije dinamike vožnje.

Tek u poslednjem pasusu postoji suptilan nagoveštaj da se radi o jednoj jedinici koja se koristi kao transportno vozilo za radionice – a koja je, za razliku od svog prethodnika, čak odobrena za upotrebu na putu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close