Automobili

Uskoro kredit sa nultom stopom za manje zagađujuće automobile?

Domaćinstva koja žive ili rade u određenim zonama sa niskim emisijama u kojima zagađenje vazduha prelazi dozvoljene pragove moći će da imaju koristi od 1.erjanuara 2023. o kreditu sa nultom stopom za kupovinu vozila sa niskim emisijama, prema uredbi objavljenoj u nedelju u Službenom listu.

Ovaj dvogodišnji eksperiment odnosi se na aglomeracije koje doživljavaju stalno prekoračenje pragova zagađenja i za koje je uspostavljanje ZFE obavezno do 1.erjanuara 2023, saopštilo je AFP-u Ministarstvo za ekološku tranziciju.

Dakle, radi se o deset velikih gradova (Pariz, Lion, Grenobl, Eks-Marsej…), a ne o svim metropolitanskim gradovima sa više od 150.000 stanovnika koji će morati da stvore ZFE do 31. decembra 2024, prema Zakonu o klimi i otpornosti.

Ovaj kredit sa nultom stopom odnosiće se na automobile i kombije težine manje od 2,6 tona čija je emisija manja ili jednaka 50 g/km, odnosno na električna vozila i određene hibridne modele .

Može se dodeliti, pod uslovom imovinskog cenzusa, pojedincima i mikro preduzećima sa sedištem ili radom u međuopštinskom delu čije se teritorije nalazi u ovoj vrsti ZFE, ili u susednoj međuopštini, u skladu sa uredbom. Kredit od maksimalnog iznosa od 30.000 evra moraće da se otplaćuje najviše sedam godina.

Na kraju dvogodišnjeg eksperimenta, Ministarstvo saobraćaja će biti odgovorno za izveštaj o proceni. Uprkos naredbama Državnog saveta i pozivima Evropske komisije na red, Francuska ne poštuje standarde kvaliteta vazduha u određenom broju oblasti svoje teritorije. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close