Automobili

Trećina hiper automobila biće električna do 2025. Objašnjenja

Povodom Motor Vallei Festa, hajde da razgovaramo o električnoj budućnosti Ferrarija, Lamborghinija, Paganija, Maseratija i Dallare.
Za četiri godine, ili do 2025. godine, gotovo trećina hiper automobila biće 100% električna, a druga trećina biće opremljena priključnim hibridnim motorima.

Ovu procenu, koja predviđa naglo elektrifikaciju najmoćnijih i najbržih automobila na svetu, predstavio je na otvaranju konferencije Motor Vallei Fest 2021 Gianluca Camplone, stariji partner kompanije McKinsei & Compani.

Bogati kupci u potrazi za hiper automobilima
Posmatrajući ove brojke koje su predložile konsultantska firma, izvršni direktori i predstavnici najvažnijih automobilskih kompanija u Emiliji-Romanji koje imaju kupce i poštovaoce širom sveta: Ferrari , Lamborghini , Pagani, Dallara, Maserati , Ducati i Energica. Sve ove marke daju pregled stanja elektrifikacije sportskih automobila, superautomobila, hiper automobila i motocikala.

Pre nego što razgovaramo o predstojećem električnom talasu koji će zahvatiti fabrike i radionice u italijanskoj Motor Vallei, razjasnimo šta nam govori studija McKinsei. Prvo, očekuje se da se globalna prodaja hiper automobila (super sportskih automobila po ceni od milion evra) udvostruči , sa oko 1.000 danas na 2.000 u 2025. godini.

Električni hiper automobili su nova granica
Danas je samo 15% prodanih hiperautomobila električno, ali za četiri godine taj isti tržišni udeo udvostručiće se na 30%, s priključnim hibridima koji se povećavaju sa 20% na 30% i tradicionalnim benzinskim verzijama sa 65% na 40%. U praksi se predviđa da će 60% hiper automobila koji se prodaju širom sveta biti elektrifikovano na ovaj ili onaj način do 2025. godine.

Ista studija koju je predstavio Camplone takođe ukazuje na razloge koji će dovesti do ove istorijske i „zelene“ prekretnice u svetu hiper automobila. Pre svega, u svetu raste sve veći broj bogatih ljudi , onih koji su definisani kao „pojedinci visoke vrednosti“ (HNVI) koji imaju likvidnost veću od 30 miliona dolara: od 2000. do 2020. ovaj broj se učetvorostručio (sa 63.000 na 238.000) i 2025. dostići će 330.000.

Ciljajte na mlade ljude
Ovu ogromnu publiku potencijalnih kupaca sa vrlo visokom kupovnom moći sve više čine pojedinci iz mlađih generacija koji su često fascinirani snagom, brzinom i ekskluzivnošću električnih hiper automobila, ako ne i samim aspektom životne sredine.

Ova nova demografska kategorija i sve stroži međunarodni propisi o emisijama samo su neke od sila koje će dovesti do proizvodnje ultrabrzih sportskih automobila sa nultom emisijom.

Šta kažu brendovi Motor Vallei
Pogledajmo šta predstavnici proizvođača automobila i motocikala na Motor Vallei Festu misle o sledećim električnim automobilima, redom, Lamborghiniju, Ferrariju, Paganiju, Dallari, Maseratiju, Ducatiju i Energici. Takođe u nastavku je puni video sa uvodne konferencije Motor Vallei Fest-a, sa izjavama svakog izvršnog direktora.

Lamborghini – Stephan Vinkelman
“Imamo jasan put, ne kažem ništa novo, održivost se odnosi na sve, a takođe i na super sportske automobile. Pratimo put u tri koraka: još uvek slavimo motor sa unutrašnjim sagorevanjem i u 2023-2024. biti elektrifikovani. Zadržaće naš istorijski motor (V12), ali svi će biti priključni hibridi. I zahvaljujući tome, smanjićemo emisiju za 50%. Naše investicije su najveće koje smo ostvarili u svojoj istoriji. prvi električni Lamborghini stiže 2027. godine.

Kupci su spremni. Mislimo da je pravo vreme za drugu polovinu decenije. Pokrenuli smo SIANn, naš prvi hibrid. Uvereni smo da ćemo uspeti da postignemo bolje performanse nego danas, takođe u pogledu odnosa snage i težine.

Međutim, moramo da vidimo kakav će putokaz biti naznačen od zakonodavca do 2030. godine. Dobro znamo šta treba uraditi na nivou grupe. Ako automobil traje 6 ili 8 godina, novac koji sam danas uložio mora mi omogućiti da budem u skladu sa onim što će se dešavati u sledećoj deceniji. Ne vidim nikakav preokret. Organizacije idu napred. Lamborghini je rođen iz izazova koji je pokrenuo Ferruccio i mi prihvatamo te izazove.

Niko nam nije rekao kako da smanjimo emisije. Dakle, branimo ideju u dve faze. S jedne strane, mi vršimo hibridizaciju i naš kupac će biti još zadovoljniji. Tada ćemo napraviti potpuno električni automobil koji možda nije super sportski automobil. Na kraju krajeva, nismo proizveli samo sjajne sportske automobile i Urus to dokazuje, tako da imamo stručnost i istoriju u tom pravcu.

Sintetičko gorivo mora biti verodostojno za ceo svet, mora biti omogućeno svima, a ne samo u Motor Vallei. Da li sa svojim malim brojem zagađujemo ili menjamo klimu planete? Ne, ali mi imamo društvenu odgovornost i to moramo učiniti. Imam sina koji nema licencu, nije ga briga. Moramo biti sigurni da nas komšija ne traži da prestanemo da koristimo jedan od naših automobila “.

Ferrari – Enrico Galliera
“Suočeni smo sa jednim od najvećih izazova za čitavu automobilsku industriju. Samo pomislite koliko ovo može biti presudno za kompaniju poput Ferrarija, koja je zvuk motora učinila jednim od odlučujućih elemenata vozačkog iskustva.

Svaka tehnologija koja se pojavi na tržištu koristi se za poboljšanje krajnjeg proizvoda (na primer, menjač sa dvostrukom spojkom koji je eliminisao mehanički menjač). Što se tiče električnog, ovaj proces je počeo davno, 2013. godine pokrenuli smo LaFerrari. U 2019. godini, SF90 Stradale od 1000 ks, što čini do 25 km u svim električnim pogonima. Nedavno je drugi plug-in hibrid od 296 GTB, prikazan ovde na Motor Vallei Festu kao svetska premijera.

Sve ovo da kažem šta: da je naša sposobnost da koristimo tehnologiju u službi misije proizvoda: performanse i zadovoljstvo. Elektrifikacija može pomoći. Sledeći veliki izazov je potpuno električno vozilo i mi želimo da stignemo do njega 2025. Veliki izazov će biti u tome što ćemo to moći da uradimo zadržavajući ili pronalazeći jedinstvene karakteristike Ferrarija.

Pagani – Horacio Pagani
“Nijedan kupac od nas do danas nije zatražio električni automobil, ali već smo započeli 2018. godinu sa razvojem novog modela koji će ujedno biti i električni. Za tako malu kompaniju kao što je naša, ovo je i dalje glavni izazov.

Fascinantno je da ako nemamo povratne informacije od kupaca, možemo stvoriti nešto što ljude oduševljava. Naši automobili, koji su inače najskuplji automobili na svetu, verovatno su i najnekorisniji automobili na svetu. Ako možemo stvoriti nešto uzbudljivo, ljude bi mogao zanimati beskoristan, ali električan automobil.

Mislim da ovaj prisilni izbor električne opreme nije prirodno proizašao. Svesni smo da moramo da poboljšamo planetu. Ali kako ostvariti ovaj projekat je nešto što je došlo odozgo. Politika. A izbori koji dolaze iz politike nisu uvek pravi. Dakle, ako razmišljamo o električnoj energiji koju proizvodimo u Italiji, naći ćemo vrlo zagađujuće izvore. Mislim da s obzirom na način na koji se energija proizvodi, moramo razmišljati o tome kako promeniti ove proizvodne metode.

Tada je jasno da moramo da koristimo električni automobil u gradu. Mislim da to moramo uzimati u fazama. Sledećih 6-7 godina CNG automobil može biti rešenje za velike daljine. Slažem se sa onim što Pontremoli kaže o funkciji Motorne doline, ove veoma bogate teritorije. Moramo povećati znanje ulažući mnogo.

Dio znanja je osnovni i potrebna nam je poniznost, radeći zajedno, jer postoje stvari koje kupci vide i razumiju, ali postoje i druge koje kupac ne može. Ferrari ili Lamborghini mogu imati zajedničku bateriju koju niko neće videti. Stoga je zanimljivo imati sinergije. Imamo dugogodišnjeg partnera koji je Daimler. Veza je bliska. Pratimo šta rade i radimo sa njima, što nam pomaže da ostanemo mali. Mislim da bismo trebali da raščistimo prioritete “.

Dallara – Andrea Pontremoli
“Nadam se da su mali graditelji tamo, inače kako to možemo učiniti? Vidim svet napravljen ovako: nijedna grupa ne može učiniti ono što je rečeno. Moramo raditi zajedno. Svaki se specijalizovao za jednu oblast. I ovu oblast mora se kombinovati sa DNK Motor Vallei.

Moramo da radimo zajedno, stvaramo veštine, produbljujemo određene niše, moramo stvoriti Motornu dolinu sveta. Ovde student mora doći da prouči automobil budućnosti. Ne znam da li će budućnost biti električna, ali mora biti održivija.

Električna energija neće biti budućnost: biće budućnost sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem koji je mnogo održiviji. F1 je najefikasniji automobil na planeti danas. Moramo da učimo iz tehnologija. Ne zaboravimo na vodonik i sintetička goriva. Ko će proučavati ove stvari? Po mom mišljenju, trebalo bi da ih radimo ovde u Motor Vallei-u. “

Maserati – Francesco Tonon
“Mislimo da električna energija ima snažnu ideju o performansama, inovacijama i održivosti. I mislimo da je spreman i kupac. Maserati je preuzeo ovaj vetar promena i koristi ga da bi se ostvario. Unapredite plan Folgore.

Budućnost je već tu, posebno sa Ghiblijima i Levanteom, a uskoro ćemo predstaviti i potpuno električni Granturismo. Želeli smo da bude električni, jer je to za nas ikonski automobil. Granturismo kao prvi električni, ali onda će u naredne 3-4 godine svi modeli biti elektrifikovani, jer to kupac traži od nas “.

Ducati – Claudio Domenicali
“U ovom pitanju leži prilika da shvatimo važnost Motorne doline. Ducati nema drugačije potrebe od Lamborghinija ili Ferrarija. Postoji trend, velika potražnja, smanjenje CO2 je obaveza koju smo preuzeli kao grupa i to je uzbudljiv tehnološki izazov.

Svako od nas je pozvan da pruži najprikladniji odgovor. Električna mobilnost je najspremniji odgovor. Postoje i druga rešenja koja ne treba zaboraviti, možda se tako neće završiti, jer vodonik, jer sintetička goriva, sve zavisi od toga kako ćemo razviti tehnologiju za smanjenje emisija.

Električni proizvodi su izuzetno zanimljivi. Problem je u skladištu energije. Problem je hemija baterije kao gustina energije.

Mislim da će tokom ove decenije doći do evolucije. Za Ducati će uslediti hibridizacija, a zatim evolucija ka potpuno električnim vozilima. Možda po kategoriji “.

Energica – Livia Cevolini
“Imamo veliku prednost jer imamo 10 godina iskustva i ispred smo svih ostalih. Ne pravimo kompromise. Stoga ćemo nastaviti da kontinuirano razvijamo električnu energiju.

Želimo da budemo ti koji podižu lestvicu. Sretni smo što povećavaju svoje inicijative, jer tržište raste i projektovani brojevi me čine optimističnim. Svima nam je potrebna ova električna revolucija, čak i sa dolaskom drugih brendova na tržište.

Sve bez žrtvovanja performansi, jer svako ko kupuje automobile i motore Motor Vallei zna da je to izvrsnost. “

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close