Automobili

Tojota i Folksvagen zauzvrat zatvaraju svoje fabrike u Rusiji

Dve najveće automobilske grupe na svetu, Tojota i Folksvagen, najavile su u četvrtak da će obustaviti proizvodnju u Rusiji, zbog posledica rata u Ukrajini, a i drugi japanski i nemački proizvođači zaustavljaju ili ograničavaju svoje lokalne aktivnosti.

Japanski gigant Tojota će od petka tamo “do daljnjeg” zaustaviti svoju proizvodnju , kao i uvoz za ovo tržište, navodeći kao razlog “poremećaj u lancu snabdevanja” povezan sa rusko-ukrajinskim sukobom.

Fabrika Tojote u Sankt Peterburgu proizvela je 80.000 vozila prošle godine, uglavnom za lokalno tržište, i zapošljava “oko 2.600 ljudi” , rekla je za AFP portparol Tojote, čija je prodaja u Rusiji marginalna na nivou grupe.

Folksvagen će „trenutno zaustaviti izvoz u Rusiju“ , koji je činio 220.000 jedinica u 2020. i 2,4 odsto prodaje, rekao je portparol, dok su isporuke dilerima već obustavljene.

Nemački proizvođač će takođe zatvoriti „do daljeg” svoja dva pogona u Kalugi i Nižnjem Novgorodu, gde će zapošljavati oko 4.000 ljudi, koji će biti plaćeni kao deo delimične nezaposlenosti.

Folksvagen je već morao da privremeno zaustavi proizvodnju na nekoliko lokacija u Nemačkoj zbog nedostatka zaliha od dobavljača u Ukrajini. NJegovi sunarodnici BMV i Mercedes-Benz najavili su u utorak i sredu prestanak izvoza i domaće proizvodnje. Najveći svetski proizvođač kamiona Daimler Truck takođe je prekinuo saradnju sa ruskim proizvođačem automobila Kamaz, koji takođe snabdeva rusku vojsku.

Drugi japanski proizvođači automobila kao što su Suzuki, Honda i Mazda – koji vodi zajedničko preduzeće u Vladivostoku, na ruskom Dalekom istoku, sa lokalnim proizvođačem automobila Sollers – takođe su suspendovali ili smanjili poslovanje u zemlji, gde je njihovo prisustvo međutim ograničeno.

Nissan, koji ima fabriku u Sankt Peterburgu koja je 2021. proizvela 45.000 vozila, rekao je za AFP u četvrtak da će za sada nastaviti sa lokalnom proizvodnjom pre nego što je precizirao da očekuje skora “zastoja i poremećaja” . Saveznik francuskog Renoa već je u četvrtak obustavio izvoz u tu zemlju.

Što se tiče Mitsubishi Motorsa, koji upravlja fabrikom u blizini Moskve sa francusko-italijansko-američkim gigantom Stellantis, takođe ne isključuje obustavljanje proizvodnje i prodaje u zemlji u kojoj je prošle godine prodao 21.000 vozila. , portparol tri- rekao je brend dijamanata za AFP u četvrtak. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close