Automobili

Toiota Supra A70 ažurirana od strane dizajnera

Zaljubljenici u Toiotu Supra i, uopštenije, ljubitelji japanskih automobila, posvećuju pravi kult Supri A80. Kada je, pre tri godine, japanska firma podigla veo na novu Supru A90 , to nije nužno bila efervescencija kojoj su se nadali, neki su ga radije nazivali „vulgarnim BMV Z4 rebagde“.

Supra A90 nije nužno jedina nevoljena Supra. A70 je takođe ostao u senci kultnog A80 i njegovog čuvenog 2JZ motora. Ali, zahvaljujući dizajneru Hakosan Designs, neki bi se mogli pomiriti sa A70 zahvaljujući restomod koji mu daje delikatno neo-retro lice.

Automobil je odmah prepoznatljiv zahvaljujući dugoj ravnoj haubi, uvlačivim farovima i kupe liniji. Ovo ažuriranje, koje ipak ostaje fiktivno, daje automobilu malo više zaobljenosti, zadržavajući klasičan klinasti izgled. Ova reinterpretacija je još mišićavija zahvaljujući raširenim krilima ispod kojih su ogromne gume.

Tanka crna pruga koja je simbolična za A70 je zadržana na prednjoj strani, integrišući moderna svetla sa otvorenijim štitom i malom rešetkom za hlađenje motora. Izmišljeni model zahteva, nema motora ispod haube, tako da ga morate zamisliti. NJegov tvorac više voli da ostane na nečemu manje-više originalnom, sa modifikovanim četvorocilindričnim motorom 2JZ, 1JZ ili čak 3S koji razvija 500 KS. Poznato je da je 3S-GTE pokretao četvrtu generaciju Celica kasnih 1980-ih, a ne zaboravimo da je Supra započela svoju karijeru kao “jednostavna oprema” Celica.

A70 označava zvanično razdvajanje između Celice i Supre. Predstavljen je 1986. i izgledao je kao da je pravo iz naučnofantastičnog filma. Dok su se američki sportski automobili zaklinjali u V8, Tojota je ponudila 3,0-litarski redni šestokrevet sa oko 200 konjskih snaga, blok koji je bio praktično jednako konkurentan kao američki V8.

Nekoliko drugih šest cilindara je evoluiralo iz ovog motora, što je kulminiralo tvin-turbo 2,5-litarskim 1JZ koji razvija 276 konjskih snaga za japansko tržište. U Sjedinjenim Državama, vrhunska Supra je imala 3,0-litarski motor sa jednim turbo punjačem sa 232 ks.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close