Automobili

Toiota Iaris Cross Test – Još bolji od Iarisa?

Toiota Avensis je bestseler japanskog brenda. A gradski automobil kod nas radi još bolje, jer se ovde proizvodi. U fabrici Valenciennes-Onnaing. I istorija Iarisa će dobiti novi zaokret dolaskom Iaris krsta .

I opet, ovaj mali urbani terenac, razvijen za Evropljane, takođe ima jake korene u Francuskoj. Zaista je dizajniran u Francuskoj, u ED dizajnerskom centru2 Toiote, u Biotu (blizu Sofijskog Antipolisa), i tamo će se ponovo proizvoditi u pogonu na severu. Međutim, ova nova evolucija Iarisa prema vrlo dinamičnom segmentu B SUV -a će se verovatno suočiti sa posebno oštrom konkurencijom. Iaris DNK, sertifikacija i hibridizacija zagarantovanog porekla Francuska, da li će oni biti dovoljni da osiguraju uspeh ove veze koja je nedostajala Toiotinoj paleti ?

Test na putevima zaleđa Nice, između ED2 i Col de Vence.

Moderno i misaono za Evropu
Nagoveštaj C-HR-a , prstohvat bZ4Ks (budući električni SUV) , doza RAV4 i iznad svega dobra inspiracija od Iarisa, Iaris Cross ima sve da fizički uspe. Pogotovo jer se savršeno uklapa u asortiman. Preuzimajući platformu TNGA B koju već koristi gradski automobil, novajlija između Iarisa koji je 24 cm manji i CH-R koji meri 21 cm više.

“Cross” zahteva, klirens je povećan za 2,5 cm. Tome, između ostalog, doprinose novi i veliki felni od 18 inča. Vozilo je takođe 9,5 cm više od Iarisa, širina je sa 2 cm na 1,76 m, a međuosovinsko rastojanje ostaje potpuno isto na 2,56 metara.

Estetski, ovo pretvaranje u avanturistu dobro pristaje Iarisu koji ovde nudi masivniji prednji deo, ravniju haubu i neke atribute u stilu SUV-a, kao što su vidljivi plastični lukovi točkova.

Nema više prtljažnika
Unutra, nije mnogo novo u poređenju sa normalnim Iarisom. Već na strani centralne konzole nalazimo ono što nalazimo u mlađoj sestri. Ergonomija je dobra, postoji dosta malih skladišnih prostora za smeštaj kliznih predmeta ili, na primer, za punjenje laptopa indukcijom. Ako su sklopovi dobro urađeni, požalit ćemo zbog nekih neukusnih materijala. Ali svojstven segmentu B.

Centralni ekran osetljiv na dodir ima do 9 inča. Sa tehnološke strane, ovaj Iaris Cross je prilično dobro opremljen u poređenju sa konkurencijom: Apple CarPlai, Android Auto …

Unutrašnji prostor malo raste u poređenju sa Iarisom, ne dobijajući više prostora za noge, identičan je jer je međuosovinsko rastojanje isto, ali boljeg prostora za glavu. Dobra vest je da uprkos litijum-jonskoj bateriji od 0,76 kVh ispod zadnjeg sedišta, ne nedostaje prostora.

Povećanje dužine sa svoje strane doprinosi zapremini prtljažnika, koja uzima 100 litara u poređenju sa Iarisom, na 397 litara. Nije to ništa! Pogotovo što se volumen može pametno rasporediti na gornjim površinama pomoću Toiotinog pametnog tereta, sa modularnim podom, koji se može odvojiti na dva viseća rešenja ili sklopivom klupom 40/20/40. Međutim, nije dostupan za verziju 4k4, jer elektromotor zauzima previše prostora na zadnjoj osovini.

Kraljica pića
Dođimo do jednog od glavnih argumenata ove Toiote Iaris Cross u poređenju sa konkurencijom: njenog hibridnog motora. I počnimo sa nekim konkretnim podacima o vozilu. Hibridni sistem Iaris Cross -a Toiota naziva četvrtom generacijom, predstavljenom na sadašnjoj generaciji Iarisa. Benzinski motor je 1,5-litarski trocilindrični motor Atkinson sa 92 KS, sa termodinamičkom efikasnošću do 40%.

Uparen je sa prvom električnom jedinicom koja deluje kao starter i radi zajedno sa pravim (većim) elektromotorom od 80 KS koji pruža dodatnu snagu prednjim točkovima. Ukupna snaga sistema je 116 KS. Svi e-motori povezani su sa menjačem koji se naziva e-CVT, koji oponaša rad promenljivog automatskog menjača.

Dok je Li-Po baterija mala, sa samo oko kilovat sata, Toiota kaže da se i dalje može voziti čisto električno. Između 3 i 5 kilometara. Osim toga, proizvođač nudi i drugi elektromotor na zadnjoj osovini Iaris Cross-a za pogon na sve točkove. Sa samo 5 KS (3,9 kV), snaga je ipak zanemarljiva i očigledno se postavlja pitanje da li zaista treba uložiti dodatak od skoro 3000 evra. To će očigledno zavisiti od potreba svih.

Ali tokom našeg testa verzija sa pogonom na 2 točka delovala je više nego dovoljno za normalnu vožnju. Razlika će biti u određenim situacijama u vožnji, u klizavim uslovima, sa snegom, blatom ili ledom. Ali u gradu … Štaviše, uporedno ispitivanje tehničkih listova verzija sa pogonom na 2 i 4 točka pokazuje da je verzija sa vučom manje teška 1175 naspram 1270 kg. Dakle, malo brže dostizanje 100 km / h (11,8 prema 11,2 sekunde), a takođe i malo trezvenije 0,1 do 0,3 l / 100 km od verzije sa pogonom na sva četiri točka.

Što se tiče vožnje, upravljanje je bilo relativno glatko, papučica kočnice malo tvrda i iznenađujuća, nije uvek lako podesiti, ali kočnice su efikasne. Iako je malo viši i malo duži, Iaris Cross zadržava okretnost Iarisa, a rola karoserije ostaje zadržana. Sedištima je upravo nedostajala podrška na našoj krivudavoj, planinskoj ruti.

Sa strane menjača, CVT pruža prilično linearno ubrzanje, glatko čak i pri prelasku sa termičkog na električni, ali motor sa sagorevanjem ostaje veoma prisutan uhu. Režim B (za kočnice) vam omogućava da naglasite regenerativno kočenje direktno preko ručice menjača. Da imate osećaj kočenja motorom. Takođe možete “prisiliti” potpuno električni režim, ali autonomija je minimalna, a toplotna mašina preuzima čim pritisnete malo.

Još jedna jaka strana ovog Iaris Cross -a, pomoć u vožnji, prisutna u nizu serija.

Završna reč o potrošnji: sa našom verzijom sa pogonom na sva četiri točka, naše putovanje od oko sto kilometara koje nas je vodilo od Nice do Cannesa, kroz planine zaleđa, posebno preko Col de Vence i Grasse, pokazalo je potrošnju od 4,5 l / 100 km, a stopa vožnje na električni pogon 64%. Dobar rezultat s obzirom na krivudave i planinske puteve i naš ponekad brz tempo.

Zaključak
Ovaj test nove Toiote Iaris Cross nas je uverio i ovaj model je, uprkos velikoj konkurenciji (Citroen C3 Aircross, Renault Captur, Seat Arona, Volksvagen T-Cross …) na dobrom putu do uspeha. Njegov stil, lista opreme i veoma trezan hibridni pogon nesumnjivo su teški argumenti koji mu na kraju omogućavaju da se istakne.

Konačno po ceni, ovaj Iaris Cross je u skladu sa konkurencijom, sa osnovnom cenom od 25.500 €.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close