Automobili

Test BMV i4 eDrive 40 – Kakva autonomija na autoputu?

Ako trenutno pogledamo kataloge proizvođača automobila, električni modeli su vrlo često ili gradski automobili ili terenci. Čak i ako ovi drugi nisu spremni da ustupe svoje mesto, sve više drumskih limuzina je takođe elektrifikovano.

Očigledno, odmah pomislimo na Tesla Model 3 , koji monopolizuje vrh prodaje električnih automobila (ali i svih automobila zajedno!) i koji je na izvestan način demokratizovao, sa pogonskom verzijom, nultu emisiju štetnih gasova. Na drugom kraju spektra nalazi se Mercedes EKS , sav u luksuzu, udobnosti, tehnologiji ali i autonomiji, kojem će se uskoro pridružiti i BMV i7 .

A između ta dva, skoro previše diskretna, nalazi se BMV i4. Već smo ga isprobali u verziji M50 , najsnažnijoj, sa 544 konjske snage. Ali mi smo bili željni da uđemo u sedište „osnovne” verzije, svejedno od 340 konjskih snaga, koja se zove eDrive 40. Ona je ta koja nudi najbolju autonomiju: do 590 kilometara! Za ovo vam je potrebna odgovarajuća konfiguracija, jer se u zavisnosti od veličine guma, felni i opcija daje za minimum 493 km. Na papiru, veoma dobra autonomija da se može putovati!


Upravo, kao što to redovno radimo na novim elektrikama, testirali smo ovaj BMV i4 eDrive 40 na putovanju između Pariza i Rena, 330 km, uglavnom autoputem. Znamo da ovo drugo nije najbolji prijatelj autonomije električnih automobila. Ali naš model je dat za relativno nisku potrošnju između 16,1 i 19,1 kVh na 100 km. A onda baterija, bruto kapaciteta 83,9 kVh, ima resurse!

Put napred
Za ovo snimljeno putovanje napolje, prvo zaustavljanje se pravi nakon samo 1h50, kako bi se poklopilo sa pauzom za obrok. Prilika da se povežemo na Ioniti stanicu, koja je već puna kada stignemo. Srećom, Mercedes EKA odlazi kada mi stignemo. Naići ćemo na Hiundai Ionik 5 , Volksvagen ID.3 , MG ZS EV i druge Volksvagen ID.4 .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close