Automobili

Tesla pretvara Model S Plaid u trkačkog konja

Tesla Model S Plaid sada može da ide još brže. Kompanija je objavila ažuriranje koje vam omogućava da aktivirate Track Mode , novu verziju softvera koja povećava maksimalnu brzinu sa 163 na 175 mph ( 262 km/h na 282 km/h ), ali to nije sve. Verzija 2021.44.30 vam omogućava da prilagodite brojne parametre kako biste automobil učinili još efikasnijim.

Ovo nije prvi put da Tesla nudi režim staze. Prvog datuma 2018. predstavljen je na modelu 3 Performance, a sada je dostupan na najmoćnijoj Tesli u istoriji.

Telemetrija na dohvat ruke
Aktiviranje novog režima takođe daje pristup novom ekranu na centralnom displeju koji uključuje indikatore o temperaturama različitih mehaničkih komponenti, uzdužnom i bočnom ubrzanju i drugim telemetrijskim podacima, kao i štopericom za njih.vreme kruga.

Dok je Teslin režim staze na modelu 3 u 2020. godini dao vlasnicima fleksibilnost da prilagode mnoga podešavanja, pa čak i objave detaljne mape određenih staza, Plaidov režim staze pruža više mogućnosti za konfigurisanje automobila u skladu sa njegovim potrebama.

Temperature pod kontrolom
Pre svega, režim praćenja aktivira drugačije upravljanje sistemom hlađenja . Automobil preventivno snižava temperaturu akumulatora i motora kako bi sistem bio što hladniji i što duže.

Takođe povećava regenerativno kočenje kako bi imao više punjenja pri kočenju, smanjio pregrevanje kočnica i pružio vozaču bolju modularnost pri pritiskanju pedale kočnice.

Kontrola vuče i vektorisanje obrtnog momenta
Kao i kod režima Track kod modela 3, režim Plaid Track uvodi novo upravljanje distribucijom snage između prednjih i zadnjih motora kako bi se olakšalo skretanje u krivinama. Takođe menja procenat obrtnog momenta između dva zadnja motora radi poboljšanja dinamike vožnje.

Dok u normalnoj vožnji, elektronika nastoji da smanji proklizavanje točkova što je više moguće, režim staze aktivira režim „trke“ koji omogućava proklizavanje točkova kako bi vozaču dao veću slobodu.

Ovaj režim takođe omogućava vozaču da samostalno upravlja parametrima raspodele vuče i elektronskim pragovima intervencije, što mu omogućava da definiše dinamičko ponašanje svog modela S Plaid.

Aktivna suspenzija
Sa usvajanjem režima staze, elektronski kontrolisano vešanje automobila optimizuje čvrstoću amortizera za upotrebu na stazi kako bi se povećalo prianjanje i brzina odziva.

Međutim, udarci mogu da modifikuju svoju otpornost na kompresiju i odskok u zavisnosti od naprezanja na stazi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close