Automobili

Tesla model I “Made in Germani” stiže na puteve

Posle višemesečnog odlaganja, evropska Tesla Gigafabrika , ona koja se nalazi u blizini Berlina, konačno će isporučiti svoja prva vozila. U ovom slučaju, Model I Performance, zvanično pokreće dolazak najmoćnije verzije na Stari kontinent.

Podsećanja radi, Gigafabrika Berlin-Brandenburg, njen zvanični naziv, je Teslina peta fabrika u svetu. Prvi put objavljen u novembru 2019. nakon oklevanja sa Francuskom, njegova izgradnja je počela u proleće 2020. I trebalo je 2 godine da Tesla konačno dobije ovlašćenje za početak proizvodnje.

Evo nekoliko cifara šta treba da znate o ovoj nemačkoj Gigafabrici, koja je najveća fabrika električnih automobila u Evropi po obimu:

300 hektara zemlje
ukupne površine u fabrici od 227.000 m2
Trenutno 3.000 zaposlenih, 12.000 kada se dostigne brzina krstarenja
proizvodni kapacitet od 500.000 modela I godišnje
proizvodni kapacitet od 50 GVh baterije godišnje
proizvodnja vozila, akumulatorskih ćelija, elektromotora, plastičnih komponenti, sedišta, osovina…
Imajte na umu da Tesla tvrdi da je radio sa lokalnim vlastima i udruženjima kako bi osigurao minimalan uticaj na faunu i floru. Pored toga, na osnovu postojećih fabrika u Renu i Šangaju, kalifornijski proizvođač je želeo da smanji uticaj svojih operacija na životnu sredinu, kao što je smanjenje potrošnje energije po proizvedenoj ćeliji ili potrošnje vode po vozilu.

Što se tiče modela I Performance koji se proizvodi u ovoj novoj nemačkoj fabrici Tesla, to je najefikasnija verzija koja se nudi, za razliku od Long Range verzije. Na meniju 514 km autonomije, 250 km/h vršna, 3,7 sekundi od 0 do 100 km/h, spušteno vešanje, Performance kočnice…

Ponuđen po ceni od 66.990 evra u Francuskoj, Tesla Model I Performance ne trpi isti period čekanja kao Tesla Model 3 , a za porudžbinu danas, isporuka je procenjena na april. Prvi model I Performance proizveden u Nemačkoj stići će u Francusku do kraja marta.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close