Automobili

Sportski automobili koji će postati električni u narednih nekoliko godina

Ovo je zora nove ere za mnoge sportistkinje . Postoji mnogo istorijskih modela koji će zauvek napustiti motor sa unutrašnjim sagorevanjem u narednim godinama i usvojiti električne motore . Značajan udarac u srca najpurističkijih entuzijasta, ali i neizbežan znak promenljivih vremena.

Međutim, ono što se neće promeniti biće performanse i ekskluzivnost koje će ovi modeli doneti sa sobom u svoj novi život. Evo, dakle, nekih od najpoznatijih sportskih automobila kojima je suđeno da postanu nulte emisije.

Alpine A110

Francuski sportski automobil se sprema da postane električni u roku od nekoliko godina. Do 2026. godine trebalo bi da vidimo naslednika aktuelnog A110 na baterije , koji će biti zasnovan na potpuno novoj platformi . Transalpska kompanija je već testirala slučaj 2022. godine predstavljajući koncept E-Ternite opremljen elektromotorom od 242 KS , kao i podešavanje i performanse koje su praktično slične termalnim verzijama.

Audi R8

Superautomobil iz Ingolštata se sprema za novi život. Nakon što se proizvodnja trenutnog modela završi krajem 2023. godine, R8 će ući u električnu eru . Očekuje se da će nova generacija debitovati 2027. godine, a Audi će biti izgrađen na modifikovanoj verziji SSP platforme. Ova arhitektura će omogućiti ugradnju pogonskih agregata snage do 1.700 KS.

Čisto teoretska vrednost, iako je vrlo verovatno da će električni R8 i dalje biti snažniji od trenutnih 620 KS koje je objavio GT opremljen 5.2 V10 .

BMV M3

Budućnost M brenda je električna. A samim tim i M3, jedan od najreprezentativnijih modela BMV-ove sportske divizije. Prvi električni M3 stići će 2027. godine , kako je poslednjih nedelja očekivao Frank Veber, direktor razvoja BMV proizvoda.

Nova generacija će biti rođena na platformi Neue Klasse , arhitekturi koja će dati život svim električnim BMV-ima počevši od 2025. Na papiru, platforma može da dostigne 1.340 KS isporučenih preko četiri elektromotora. Da li bi ovo zaista mogla biti snaga novog M3?

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close