Automobili

Škoda Octavia Touring Sport (1960): heroj uspeha u reliju

Sa njim se proizvođač vratio u međunarodni moto sport

  1. je došlo vreme i Škoda se vratila u međunarodni moto sport. I to je bilo odmah prestižno, jer se proizvođač iz Mlade Boleslav prvi put od 1949. godine takmiči u reliju Monte Carlo.

Vozilo po izboru? Škoda Octavia Touring Sport, koja bi u daljem toku istorije takođe trebalo da pomogne Škodi da postigne brojne uspehe na drugim međunarodnim relijima i tako nastavi tradiciju automobilskog sporta proizvođača automobila. Pođite sa nama na zabavno putovanje kroz vreme …

Tradicija dinamički dizajniranih vozila koja su istovremeno pogodna za svakodnevnu upotrebu započela je prilično rano u Škodi. Sredinom 1930-ih sa Rapidom . Bio je nešto veći od Popular-a , koji se na tržište pojavio 1937. godine kao limuzina i roadster sa drvenim i čeličnim kompozitnim ramom i 27 KS iz 1,0-litarskog četvorocilindričnog motora.

Reklama o kaputima
Nova Toiota Iaris Hibrid – savršena za grad.

Više o novoj Toiota Iaris Hibrid
Otkrijte novi Iaris Vrhunski model sa vrhunskom opremom Direktno u konfiguratoru Jednostavno dogovorite probnu vožnju Brzo pronađite dilere Brošura i cenovnik
S druge strane, Rapid je dve godine ranije mogao da postigne rezultat sa 31 ks iz 1,4-litarskog četvorocilindraša i najvećom brzinom od 100 km / h. Dalji razvoj potom se pojavio 1938. godine sa zapreminom od 1,6 litara, 42 KS i najvećom brzinom od 110 km / h.

Usledio je Drugi svetski rat, praćen nemirnim vremenima u Čehoslovačkoj. Šezdesete su tada bile još jedna decenija sa puno političkih događaja: Škoda je takođe želela da iskoristi oprezno otvaranje zemlje. Jer su uspesi u moto sportu uvek bili pogodni za promociju novih modela, pa je proizvođač svoja vozila vratio na međunarodna takmičenja.

Dugi maratonski mitingi bili su stresni testovi za čoveka i mašinu, a sve snažnija i brža vozila stvorena za atraktivne trke. Učestvovanje u moto-sportskim događajima u to vreme bilo je povezano sa malo napora i mnogi timovi su sami modifikovali svoje automobile.Čvrst i pouzdan osnovni model bio je dovoljan da bude među vodećim igračima na terenu. Nekako je naišlo vozilo … Škoda Octavia Touring Sport (TS).

Uobičajena Octavia bila je dostupna od 1959. do 1964. Originalna verzija imala je četvorocilindrični benzinski motor od 1.089 ccm, koji je u početku imao 40 ks, a nakon povećanja kompresije na 7,5 1961. godine, konačno je dostigao 42 ks. S druge strane, u Octaviji TS postojala su dva pomeranja, a samim tim i dve varijante performansi istovremeno – od 1960. do 1964. godine.

Za razliku od osnovne verzije, Octavia TS sa motorom od 1,1 litra imala je dva karburatora donjeg sloja Jikov 32 SOPb. Motor je dobio novu usisnu cev i, zahvaljujući deflektorima na klipovima, stisnut u omjeru 8,4: 1. Kao rezultat ovih modifikacija, snaga se povećala na 50 KS pri 5.500 o / min, maksimalni obrtni moment od 74.5 Nm bio je pri 3.500 o / min.

1.2-litarski motor u Octaviji 1200 TS, uvećan za otvor od 72 milimetra, postigao je čak 55 KS pri 5.100 o / min. Tada je maksimalni obrtni moment bio neverovatnih 86,2 Nm na 3.500 tura. Model je bio popularan objekat za podešavanje među privatnim kupcima: Uz odgovarajuće tehničke modifikacije i sa potrebnim iskustvom, bilo je moguće povećati snagu motora na skoro 100 ks. Ukupno je više od 2.270 jedinica Octavia TS i Octavia 1200 TS sišlo sa proizvodne trake u Mladi Boleslav od 1960. do 1964. godine.

Inače, TS modeli, koji su bili teški ispod 1.000 kg, imali su centralni cevasti okvir, svestrano nezavisno vešanje točkova i četvorostepeni menjač u kojem su sinhronizovani drugi do četvrti stupanj prenosa. Ručica menjača bila je na središnjem tunelu.

Vozila modifikovana za reli upotrebu imala su 15-inčne naplatke sa gumama Barum, dok su Michelin gume sa šiljcima korišćene u specijalnim fazama na snegu i ledu. Čak i na prvim relijima, Octavia se pokazala kao snažan konkurent u kategoriji ispod 1.300 ccm. Pored skandinavskih timova, ovo su primetili i učesnici iz Austrije, Poljske i Grčke.

  1. finski dvojac Esko Keinanen i Rainer Eklund zauzeli su šesto mesto u ukupnom plasmanu i prvo mesto u svojoj klasi u Monaku. Godinu dana kasnije, 16 timova vozača iz osam zemalja učestvovalo je u reliju Monte Karlo sa Octavijom.

Kao i prethodne godine, Finac Esko Keinanen dominirao je u klasi i pobedio ispred četiri vozila Alfa Romea . U Thousand Lakes Ralli, Esko Keinanen ostavio gotovo svi takmičari iza – sa izuzetkom Pauli Toivonen u Citroen DS 19. Keinanen dominiraju svoj razred i završio drugi u generalnom plasmanu.

  1. godine Octavia TS je mogla da nastavi svoju uspešnu seriju. Treći put je osvojio svoju klasu u Monaku, ovog puta sa norveškim dvojcem Gjolberg i Karlan. Do velikog uspeha vozio je i u Finskoj: Na ledu i snegu Esko Keinanen vozio je vozilo do četvrtog mesta u ukupnom plasmanu. Pored toga, Josef Vidner i Bohuslav Stanek zauzeli su prvo mesto u klasi do 1.300 ccm na Tour d’Europe 1963. godine i postigli ukupno peto mesto.
  2. godine Octavia je zamenjena novim modelom od 1000 MB ili 1100 MB. Škoda je započela novu eru sa zadnjim motorom, a vozilo sa novim konceptom pogona zasad nije službeno korišćeno u reliju. Ovo se promenilo tek 1971. godine sa Škodom 120S snage do 120 ks i maksimalnom brzinom do 220 km / h.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close