Automobili

Škoda Octavia 1.0 TSI e-Tec Combi (2021) u kratkom testu

110 ks plus blagi hibrid: da li je manje više?
Koliko je konjskih snaga imao prosečan novi automobil u 2020. godini? Zna CAR institut na Univerzitetu Duisburg-Essen: 166 KS. Nije ni čudo, jer se plug-in hibridi trenutno pripremaju za državno testo kao dizel alternativu. A 90 ks je tamo prilično retko. Nije ni čudo što mnogi normalni vozači Otta misle: Jeste li svi poludeli?

Da li je potrebno toliko truda i napora da se od A do B prevezu četiri osobe (dobro, obično samo jedna)? Svakako, 75 ks kao u prvoj Škodi Octaviji ne mora biti. Ali nije li trenutni početni motor sa 110 ks dovoljan? Za okret smo zgrabili novu Octaviju Combi 1.0 TSI e-Tec.

U znaku malog E.
e-Tec? Ovo se ne sme mešati sa G-Tec , prirodnim gasom / CNG Octavijom. Dakle: tri cilindra, 999 kubika, 110 ks i šest ručnih brzina nalaze se u Škodinom osnovnom benzinskom motoru. Ali ako više volite automatik, brend pored DK200-DSG ima i blagu hibridnu tehnologiju. Tačnije električni sistem od 48 volti. Dakle, mali E dobro stoji.

Pogledajmo bliže Octaviju Combi koju smo testirali. Mnogo je već rečeno u našim bezbrojnim drugim testovima Octavije (uskoro ćemo ih verovatno sve proći): Kokpit je zapravo, prilično je moderan na vidljivom delu, ali gruba plastika na kvakama na vratima. Plus informativno-zabavni sistem sa velikim ekranom osetljivim na dodir i fizičkim tasterima za direktni izbor za najvažnija područja. Ali nema odvojenih dugmadi i komandi za klimatizaciju i grejanje sedišta.

Karakteristična za VV Golf 8 i njegovu braću iz grupe, uključujući i Octaviju, je tvrda poluga menjača DSG-a. Ručno podesiva ergonomska sedišta sa prednje strane sa funkcijom masaže su lepa (doplata 590 evra). Ono što zaista morate pohvaliti su pametni detalji: Na ulaznim vratima mala kanta za smeće, ako je potrebno džep za slučaj i završava se iza prednjih sedišta ili naslona za glavu sa preklopljenim „uspavanim krilima“ pozadi. Potonji je dostupan samo u Combi-u i nažalost košta izdašnih 1.300 evra, jer ga možete kupiti samo u paketu sa ostalim dodacima.

Ovde bi Škoda trebalo da sastavi jeftiniji paket, jer su ove stvari zaista dobre. Odličan prostor u Octaviji Combi uvek je uključen, naravno : dovoljno prostora za noge pozadi, plus 640 do 1.700 litara prtljažnog prostora. Ako želite da uštedite 700 evra, odaberite limuzinu Octavia koja je teško manje izdašna .

Kako vozi?
Do ove tačke se može reći: Mnogo automobila za novac, na kraju krajeva, četvrta generacija Octavije već je duga 4,70 metara. (Inače, počelo je pre 25 godina na dobrih 4,50 metara.) Da li je za ovo dovoljno 110 KS i električno energetsko piće?

Odgovor zavisi od vas, dragi čitaoče. Tačnije, iz ponašanja u vožnji. Ako i dalje pritiskate pečat, čućete kako tri cilindra traže tipični zvuk maksimalnog obrtnog momenta od 200 Nm. 10,6 sekundi do 100? Laaaaa dosadno. Ali Skoda u svom asortimanu ima i pogodne Octavije za ove prirode, naime one sa RS-om pozadi.

S druge strane, oni koji se normalno voze bez prikradanja ili trkanja brzo će se osećati prijatno na brodu Octavia 1.0 TSI e-Tec. DSG neupadljivo sortira zupčanike, 48-voltna tehnologija donosi malo više harmonije prilikom pokretanja: e-Tec je 0,3 sekunde brži od ručnog prekidača od 1000 pri 100 km / h. Ono što me je posebno pogodilo: Čak i pri 150 km / h, unutrašnjost je i dalje izuzetno tiha.

Umerena udobnost vešanja na zadnjoj osovini je pomalo dosadna. To je delimično moguće zbog 17-inčnih zimskih guma. Važnije je da se „normalna“ Octavia mora snaći jednostavnom osovinom sa uvijenim gredama. Samo iV i RS ovde imaju multi-link konstrukciju, kao i Scout sa dizelom od 200 KS i G-Tecom.

A potrošnja? 6,4 litara nakon interludija na auto-cesti, nakon što sam prošao testni krug od 52 kilometra sa dodatnih gomila seoskih puteva, ukupno 5,7 litara. To je u redu s obzirom na veličinu Octavije. Ako vozite vrlo svesno i koristite ekološki režim, mogli biste doći i malo ispod 5. Skoro da sam zaboravio: Čak i u normalnom radu, funkcija jedrenja često (ali ne uvek!) Započne kada skinem nogu sa benzina.

Koliko košta?
Idemo na cene: Počinje sa Škoda Octavia Combi 1.0 TSI e-Tec od 27.960 evra. Ali dobijate ga u već pristojno opremljenoj varijanti Ambition. Ovde su, između ostalog, uključeni dvozonski automatski klima uređaj, aluminijumske felne od 16 inča i 10-inčni sistem za zabavu pod nazivom „Bolero“. Možete povezati svoj pametni telefon putem „SmartLink-a“ i uštedeti prilično skup fabrički sistem za navigaciju.

Mnogo dodatnih dodataka zapravo više nije potrebno, ali preporučio bih vam specijalni ” pametni ” model . Košta 29.790 evra i nudi model od 17 inča, grejanje sedišta napred i pozadi, 3-zonsku klimu, prednje / zadnje parking senzore i kameru za vožnju unazad, kao i dodatnih trogodišnjih ili 50.000 km novih garancija vozila.

Dodajte zagrejano vetrobransko staklo (270 evra) i altan je spreman za dobrih 30.000 evra. Ako sada kažete: Ne treba mi automatski i blagi hibrid – nema problema. U ovom slučaju uštedite 2.600 evra.

Zaključak: 9/10
Čak i kao 1.0 TSI e-Tec, Škoda Octavia ne čini mnogo lošeg: motor je mali, ali prostor je velik. Ova mešavina je sasvim dovoljna normalnom vozaču, neće mu smetati ni prilično uska zadnja osovina. Octavia prikuplja plus bodove sa pametnim detaljima i fer cenama. Napomena: manje je više.

Galerija slika: Škoda Octavia Combi 1.0 TSI e-Tec (2021) na testu
Škoda Octavia Combi 1.0 TSI e-Tec (2021) na testu
30-og slike
Slika: Fabian Grass
Skoda Octavia Combi 1.0 TSI e-Tec (2021)

MOTOR Trocilindrični turbo-benzinski motor sa 48V električnim sistemom, 999 ccm
SNAGA 81 kV (110 PS) pri 5.500 o / min
MAKSIMALNI OBRTNI MOMENAT 200 Nm pri 2.000 – 3.000 o / min
TIP ZUPČANIKA 7-stepeni menjač sa dvostrukim kvačilom
POGON Prednja vuča
UBRZANJE 0-100 KM / H 10.6 sek.
MAKSIMALNA BRZINA 201 km / h
DUŽINA 4.689 mm
ŠIRINA 1.829 mm
VISINA 1.488 mm
ZAPREMINA PRTLJAŽNIKA 640 – 1.700 litara
PRAZNA TEŽINA 1.353 – 1.555 kg (u zavisnosti od opreme)
NOSIVOST 380 – 582 kg (u zavisnosti od opreme)
OPTEREĆENJE PRIKOLICE 1.300 kg
POTROŠNJA 4,4 litara / 100 km (NEDC)
EMISIJA 100 g / km CO2, Euro 6 AP
OSNOVNA CENA od 27.960 evra
0
+.

Izvor.Detaljno.org

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close