Automobili

Preoblikovani Volksvagen Polo test (2021) – Obučen kako treba

Nakon nešto više od tri godine karijere, šesta generacija Volksvagen Pola postaje preobrazba za nastavak igranja spoilsporta u segmentu gradskih automobila u Evropi. Ford Fiesta , Peugeot 208 , Toiota Iaris , Renault Clio , Citroen C3 … Mnogi od njih žele titulu najpopularnijeg gradskog automobila na Starom kontinentu , a svi oni imaju ovu „sitnicu“ sposobnu da napravi razliku u oči kupaca.

Kada Toiota Iaris igra na kartu efikasnosti sa svojim već istrošenim hibridnim pogonom, Peugeot 208 se oslanja na dinamičan temperament i 100% električnu verziju , dok Clio pokušava da ugrabi Iaris na tržištu sa verzijom E-Tech hibrid, i nepobitan porast dometa dolaskom pete generacije. A Polo u svemu ovome? Polo je pomalo nalik onom koji zna kako da uradi sve , i dobro radi šta je više od toga. Svakako ćemo se vratiti za hibridne i električne motore, ova privilegija je rezervisana za budući ID.2 u Volksvagenu, ali ne najmanje tri godine.

Više golfa nego ikad
Kao što vidite iz dostupnih fotografija, u Volksvagenu smo imali lakši restiling. Stavite „stari“ Polo 6 sa restilizovanom verzijom i odmah ćete napraviti razliku. Kao što je gore navedeno, Polo je sličan Golfu , zadržavajući dimenzije gradskog automobila, dugačkog oko četiri metra .

Prednja i zadnja svetla su se promenila, sada sa 100% LED dioda kao standard, a dolazak, na najsavremenijim verzijama, svetlosne trake u nivou rešetke, kao na Golfu 8. Od stila i završnih linija R-Line , Polo nasleđuje Matrik LED tehnologiju ili kapacitivni upravljač za poluautonomnu vožnju. Dve nove opreme u segmentu.

Lagana evolucija
Na brodu je takođe došlo do promene, sa integrisanjem digitalnog ekrana sa instrumentima kao standardom za sve završne obrade , i dolaskom novog upravljača sa ovim čuvenim kapacitivnim obodom koji vam omogućava da držite ruke na upravljaču bez trzanja tokom poluvremena -autonomna vožnja. Jedinica posvećena klima uređaju evoluira i postaje taktilna od stila.

Čak i ako smo manje dobro poznavali dodir sa kontrolama klima uređaja, to ipak nije naša šolja čaja, ali barem pohvalite činjenicu da se ove kontrole ne gube u tavici podmenija na ekranu osetljivom na dodir. Kad smo već kod ekrana, Polo standardno dolazi sa 8-inčnim ekranom osetljivim na dodir kompatibilnim sa Apple CarPlai i Android Auto. Sve u svemu, nismo imali pritužbi na sistem Discover Media ovog novog Pola, kompletan i prilično dobro organizovan .

Što se tiče prostranosti, Polo je jedan od dobrih učenika, sa prilično ubedljivim prostorom na drugom mestu, čak i za odrasle. Prtljažnik, zapremine 351 litar , najbolji je u kategoriji, iznad 311 litara koje prikazuje Peugeot 208 (u svojoj termičkoj verziji), 284 litara Renault Clia ili 286 Toiote. Iaris.

Na putu
Hajde sada za volan ovog novog Pola, sa 1,0-litarskim TSI trocilindričnim benzinskim motorom od 95 konjskih snaga povezanim sa petostepenim manuelnim menjačem. Ovo bi trebala biti najprodavanija verzija u Francuskoj, odmah iza verzije od 110 konjskih snaga indeksirane sa sedmostepenim automatskim mjenjačem DSG.

Ne tražite dizel u katalogu, on više ne postoji. Biće benzin, ili ništa. Ili verzija TGI sa 90 konjskih snaga koja meša benzin i prirodni gas. Ah, i malo čudo danas, Voksvagen je uspeo da obnovi GTI verziju sa 207 konjskih snaga , što je sedam konjskih snaga više od prethodne verzije. U vreme pisanja ovog članka cene još nisu poznate, ali bi trebalo da budu oko 30.000 evra sa kaznom, 2022. godine, kada će početi isporuke, oko 1.000 evra.

Vratimo se konvencionalnim verzijama, a konkretnije ovoj prilično ubedljivoj trocilindraši sa 95 konjskih snaga. Prilično šuplje ispod 2000 o / min, isporučuje svoj udarac od 2000 do 4500 o / min pre nego što brzo ostane bez pare pri približavanju od 5000 o / min. Tipično za tri cilindra, osim što su vibracije jedva primetne. Dobra tačka u poređenju sa direktnim konkurentom, 1,2 -litarskim PureTech -om iz Stellantisa, koji ne sija svojom diskrecijom i odsustvom vibracija.

I za kraj, apetit trocilindarskog Volksvagena je manji, sa prosekom od 6,4 l / 100 kilometara na naših 300 kilometara napravljenih po brdovitim putevima Korzike. Zahvaljujući novom turbo promenljivoj geometriji i Millerovom ciklusu koji su se pojavili na ovom motoru (kodno ime: EA 211 Evo) neposredno pre restilizovanja Pola.

To je status kuo na nivou smera i hodne platforme, koje inženjeri apsolutno nisu promenili. Naša test verzija, opremljena Stile stilom, prilično dobro kombinuje dva kontradiktorna kvaliteta udobnosti i dinamike , sa sklonošću ka prvom kriterijumu za našu test verziju sa 16-inčnim felnama. Brzo okretanje u verziji R-Line sa paketom Sport dovoljno je da potvrdi našu ideju da je ovaj Polo udobniji nego sportski, uprkos 17-inčnim felnama koje se standardno isporučuju sa ovom završnom obradom, a šasija je spuštena za 15 milimetara sportskog paketa.

Više estetski nego tehnički, ovaj restiling bi trebao konsolidovati Polo na prvo mesto na rang listi prodaje Volksvagena u Francuskoj. 24% novih Volksvagena koji se prodaju u Francuskoj čine Polo , i uprkos sve slanijim cenama, kupci to vide i kao dobar način da priušte mini golf po niskim cenama. Od Golfa, Polo nema na čemu više zavidjeti, osim možda na prostranosti i novom mikro-hibridnom eTSI trocilindričnom motoru koji bi mogao donijeti malo više entuzijazma pri niskim okretajima.

Po kojoj ceni?
Restilizovani Volksvagen Polo startuje u Francuskoj od 18.015 evra za verziju Life sa malim atmosferskim motorom MPI od 80 KS. Cene se penju na više od 25.000 evra za dobro opremljen model, pa čak i malo više ako su bliske nekim dodatnim opcijama, kao što je panoramski krov. Ove cene su očigledno iznad konkurencije, ali Volksvagen se brani velikodušnim standardnim darovima od Life finiša , posebno sa 8-inčnim ekranom osetljivim na dodir, pomoćnikom u održavanju trake, digitalnom kokpitu ili LED svetlima.

Za grejana sedišta, automatsku klimu, pomoć pri parkiranju ili čak prilagodljivi tempomat, biće potrebno da se popnete do kraja, sa nivoom stila, ili čak R-linijom za one koji žele malo sportskiji izgled.

Završna reč
Da li je ovo najbolji Polo? Neosporno, i to ne uzurpira nadimak „babi golf“, koliko u pogledu cene, tako i usluga. Svestrana, tehnološka i dobro završena, ona je ta koja vodi ples unutar Volksvagenove grupe u segmentu gradskih automobila, uprkos nedavnom restilingu Seat Ibize , nove generacije Škode Fabije (koja se previše približava ceni Pola) ), ili Audi A1 koji ima samo četiri prstena kao dodatnu vrednost u odnosu na Polo.

Možda bismo želeli da se u potpunosti uveri malo kompletniji asortiman motora, uključujući mikrohibridizaciju, posebno u svetu gde elektrifikacija postaje strašan argument komunikacije i prodaje. Volksvagen se može pohvaliti da ima najbolja tri cilindra u segmentu, ali uskoro više neće moći da se bori protiv Toiote Iaris, hibrida, kojoj su odobrene naklonosti zakonodavca.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close