Automobili

Poslednji Audi sa toplotnim motorom bio bi lansiran 2026. godine

Svi ostali modeli koji će se na tržište naći od ovog datuma očekuju se od 100% električne energije.
Evo informacija koje trenutno treba uzeti sa rezervom, bar dok se čeka zvanična potvrda firme sa prstenovima. U izjavi koju je Reuters poslao pozivajući se na nemački list Suddeutsche Zeitung, kraj toplotnih motora u Audiju bio bi mnogo bliži nego što se očekivalo.

Prema informacijama koje su dali nemački list, Markus Duesmann, šef Audija, rekao bi direktorima marke i predstavnicima sindikata da će poslednji model marke Audi opremljen benzinskim ili dizel motorom biti lansiran 2026. godine . Tog datuma će Audi lansirati svoj najnoviji model sa toplotnim motorom .

Tada će, prema nemačkim novinama, i dalje svi priključni hibridni modeli postepeno nestajati u roku od pet godina od 2026. Stoga više neće biti lansiranja PHEV modela za Audi od 2026. godine, što znači da će marka lansirati samo 100% električne modeli od ovog datuma .

Ako bi informacije potvrdio Audi, ostaje da se vidi koji će ovaj poznati poslednji termalni model biti lansiran. Već možemo izuzeti Audi A4 i A6, jer je firma iz Ingolštata već najavila da će oba modela postati električna vozila do 2030. godine , što znači da će najnovije verzije opremljene termičkim motorom biti objavljene pre 2026. Životni ciklus od samo četiri godine biti prekratko i previše neisplativo.

Što se tiče ostatka ponude, Audi je nedavno nagovestio da se A1 možda neće obnoviti, jer Volksvagen grupa već dobro pokriva segment gradskih automobila sa Volksvagen Polo , Škoda Fabijom i drugim Seat Ibiza . Druge glasine takođe su dočarale budućnost sportskih disciplina, naime TT i R8 koji bi, po svoj prilici, trebalo da postanu 100% električni automobili, a potencijalno i u drugom obliku.

Volksvagen je već potvrdio da će za Golf biti deveta generacija, ne možemo a da se ne zapitamo da li će poslednji Audi koji ima cilindre biti A3 , a dva modela su mehanički povezana. Najnovija generacija Audi A3 objavljena je 2020. godine, tako da nova generacija 2026. godine ne može biti isključena. Čak i ako se dogodi, logika bi nalagala da se novi A3 elektrificira tako da zadovoljava sve strože standarde emisija. Stoga bi to bio plug-in hibridni model.

Ako uzmemo u obzir da se životni ciklus proizvoda kreće od šest do sedam godina, Audi bi stoga mogao da zaustavi proizvodnju termalnih automobila pre 2035. godine . Do tada su motori poput 2,5-litarskog linijskog petocilindraša ili 5,2-litarskog atmosferskog V10 i dalje dostupni onima koji mogu priuštiti RS 3, TT RS ili R8. Novi RS 3 biće opremljen sa pet cilindara , tako da će i dalje biti malo prostora za to, dok Audi R8 V10 ne bi trebalo da nestane iz kataloga pre 2023. godine.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close