Automobili

Ovaj novi standard punjenja je neverovatan: do 3,75 MV!

CharIN, neprofitna organizacija koja okuplja 260 kompanija aktivnih u oblasti električne mobilnosti i infrastrukture za punjenje, upravo je predstavila najmoćniju stanicu za punjenje “Megavatt Charging Sistem” ikada napravljenu. Održala se u Oslu, gde je održana emisija EVS35.

MCS je dizajniran za kamione i teška vozila i njegov razvoj je trajao četiri godine. To je prvi put objavljeno na konferenciji koju je u Sjedinjenim Državama organizovao CharIN 2018.

Do 1 MV snage
Danas je u Norveškoj , više nego ultrabrzi MCS sistem, instaliran na Alpitronic stubu, predstavljen u svojoj konačnoj verziji. CharIN je takođe stavio infrastrukturu u rad povezujući je sa Scania električnim kamionom i demonstrirajući da je uređaj već sposoban da se puni na snazi iznad 1 MV.

Megavatni sistem punjenja je dizajniran za maksimalnu struju od 3000 ampera i do 1250 volti. To znači da može dostići vršnu snagu od 3750 kV ili, ako želite, 3,75 MV. Za neupućene, dovoljno je podsetiti da trenutne ultra-brze stanice za punjenje električnih automobila dostižu 350 kV i omogućavaju punjenje za oko 20-30 minuta. To je deset puta manje!

Novi globalni standard
CharIN je rekao da u razvoju MCS-a nije samo uzeo u obzir performanse, već je želeo da stvori proizvod koji bi mogao da postavi novi standard koji bi druge kompanije mogle lako da repliciraju. Ideja je da se šire određeni tehnički zahtevi kako bi se pokrenulo stvaranje mreže snage veće od 1 MV za upotrebu u električnim kamionima ali iu drugim oblastima, uključujući pomorstvo, vazduhoplovstvo, rudarstvo ili poljoprivredu.

Konačni standard će biti objavljen 2024. godine, ali već 2022. neki članovi CharIN-a će pokazati svoju verziju ovih MCS ulaza, koji usvajaju novi konektor za koji se udruženje nada da će ga usvojiti svi proizvođači kamiona na baterije i teških vozila. vozila, na kojima će utičnica biti pozicionirana napred levo, opet zbog potrebe da se pojednostavi raspored infrastrukture.

Testovi u toku
U međuvremenu, u Nemačkoj, članovi CharIN-a već testiraju MCS sistem na terenu. Konzorcijum zainteresovanih partnera iz industrije i istraživačkih instituta pokrenuo je HoLa pilot projekat za testiranje potencijala sistema za punjenje na električnim vozilima velikog dometa.

Među karakteristikama koje će biti implementirane u MCS sistem su i mogućnost punjenja vozila opremljenih CSS2 konektorom, automatskim mehanizmima za punjenje i dvosmernim punjenjem.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close