Automobili

Nova Lancia Ypsilon, ovako se ponovno rađa talijanski luksuzni mali automobil

Novi Ypsilon predstavlja puno više od “novog modela” jer s njime će marka Lancia doživjeti novi početak u Italiji i Europi. Automobil se mijenjao rastom veličine, tehnološkog sadržaja i cijene. I također je postao električni.

Ako ste kupac starog Ypsilona teško ćete ga “prepoznati” jer se zapravo radi o potpuno drugom automobilu. I jedna stvar dovoljna je da shvatite koliko je letvica podignuta: vrhunska verzija CASSINA koju vidite na slikama na ovoj stranici košta nešto manje od 40 tisuća eura. Istina, pridružit će mu se jeftinije blagohibridne benzinske izvedbe, ali u svakom slučaju cijene ga pozicioniraju kao “premium” kompakt po svim aspektima.

Pogledajmo što to znači i kako se transformirao automobil koji ćemo u svibnju vidjeti u talijanskim salonima.

Lancia Ypsilon 2024: vanjski izgled
Lancia Ypsilon 2024: interijeri
Lancia Ypsilon 2024: motori
Lancia Ypsilon 2024: cijene
Lancia Ypsilon 2024, eksterijer
Revolucija je prije svega stilska. Nove dimenzije (preko 4 metra duljine) i hatchback karoserija potpuno su promijenile izgled Lancie Ypsilon, tradicionalno shvaćene kao gradski automobil u obliku “jajeta”.

Proporcije su sada one kompaktnih automobila B segmenta (čitaj Peugeot 208, Renault Clio itd.), ali zanimljivo je usredotočiti se na dizajn karakteriziran nekim stilskim značajkama koje revolucioniraju identitet marke.

Sprijeda, za početak, nestaje Lancia rešetka, sada reinterpretirana igrom LED zraka koje reproduciraju oblik čaše (one za koktel, ne one za vino! – ur.). Štitnik nestaje, odnosno prebačen je na stražnje stupove, dok se ime LANCIA sada u potpunosti ističe laserski izrezanim natpisom na poklopcu motora.

Još je zanimljiviji stražnji dio otvoreno inspiriran legendarnim Stratosom gdje se vraćaju dva kružna svjetla koja daju lijepu osobnost automobilu, zahvaljujući i igri boja koju stvara gornji dio vrata prtljažnika i stoga sjajni crni krov u kontrastu s karoserija.

Ograničena verzija CASSINA u potpunosti se fokusira na eleganciju, stoga je klasična Lancia plava boja odabrana za ovaj primjer, ali estetski temelji za stvaranje prekrasne sportske varijante (čitaj HF) su svi tu…

Lancia Ypsilon 2024: dimenzije
Lancia Ypsilon 2024 dimenzije
Duljina 4,08 m
Širina 1,76 m
Visina 1,44 m
Međuosovinski razmak 2,54 m
Zapremina prtljažnika 310-340 litara
Lancia Ypsilon 2024, interijeri i tehnika
Ovaj avangardni impuls za dizajn eksterijera izražen je iznutra geometrijskim oblicima koji oživljavaju kontrolnu ploču Lancie Ypsilon 2024. Instrumenti su karakterizirani zanimljivom igrom konzola ukrašenih presvlakama od tkanine.

Dva su digitalna zaslona i svaki mjeri preko 10 inča: onaj iza upravljača posvećen vozaču i središnji s kojeg se upravlja infotainmentom koji je dobio nadimak S.A.L.A. s igrom riječi koja evocira koncept “talijanskog dnevnog boravka”. I tu dolazi do izražaja suradnja s CASSINOM, poznatim brendom namještaja koji je dizajnirao središnji stol upravo ovog kružnog oblika. Nazivaju ga i “stolićem za kavu”, implicirajući njegovu upotrebu kada automobil miruje, možda čeka da se napuni. Prednja strana stola presvučena je ručno šivanom kožom. Onaj straga umjesto toga sadrži pretinac za indukcijsko punjenje pametnog telefona. Pametni telefon koji se povezuje s instrumentima čak i bežično i omogućuje korištenje Apple CarPlay ili Android Auto.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close