Automobili

Ne samo 2024. godine, tunel Mon Blan će se zatvoriti i 2023. godine

Italija i Francuska donele su odluku o tunelu Mon Blan : glavni program radova na svodu tunela je odložen za 2024. godinu, ali će do decembra biti neophodno da se zatvori na oko šest nedelja (ponekad čak i noću) da bi se van urgentnih radova na održavanju .

Ovo je mišljenje međuvladine komisije (IGC), koju čine predstavnici italijanskog i francuskog ministarstava.

Samo poslovi odloženi odjednom
Kako je izvestila ANSA, koja se poziva na izvore iz Ministarstva saobraćaja, tunel Mon Blan biće zatvoren do decembra 2023. „kako bi se omogućile intervencije u cilju poboljšanja bezbednosti infrastrukture”. U belešci se govori o šest nedelja , ali “kada” još nije precizirano, zna se samo da će zatvaranja biti i noću.

Takođe je utvrđeno da će, ukoliko situacija u Frejusu ponovo postane kritična tokom radova na tunelu Mon Blan, oni biti obustavljeni radi obnavljanja saobraćaja.

Kao što znamo, to je osnovna vezna arterija između Italije i Francuske i upravo da bi ojačao tu vezu, ministar spoljnih poslova Antonio Tajani je pre nekoliko dana potvrdio da će „udvostručavanje Frejusa, na čemu se radi već duže vreme, biti operativan tokom prve polovine 2024 .

Izjave
U napomeni ANSA-e, izvori iz Ministarstva infrastrukture i saobraćaja tvrde da je „italijanska strana ponovila zahtev da se identifikuju najefikasnija i najprikladnija tehnička rešenja kako bi tunel Mon Blan bio u skladu sa najsavremenijim bezbednosnim standardima, uz razmatranje i mogućnost otvaranja drugog bureta“.

Nacionalni predsednik Uncem, Marko Busone, sa predsednikom Uncem Pijemonta, Robertom Kolomberom, i nacionalnim savetnikom Uncem doline Aoste, Žanom Barokom, objavili su ovu zajedničku belešku: „Odlaganje od godinu dana u poređenju sa prognozama radova na Mont Blancu se suočava ono što su Uncem i mnogi gradonačelnici tražili poslednjih nedelja, da se izbegne haos na putnim mrežama od Italije do Evrope nakon klizišta u Maurienneu koje ograničava prolaze do Frejusa, isključujući teška vozila.

Posvećenost italijanske vlade, ministara Salvinija i Tajanija, onih koji su radili, kao što je predsednica Sitmb Emili Rini, za ovo produženje početka intervencija održavanja je dobra. Svakako potrebno. Ali što će hitno morati da bude propraćeno projektovanjem druge cevi tunela ispod Monblana”.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close