Automobili

Najskuplji Porsche ikada? Nije nemoguće

Porsche 911 R iz 1967. ide na aukciju u Montereiu. Osnovna cena je 4,5 miliona dolara, ali bi mogla da dostigne rekordne cene.
Brojanje verzija Porschea 911 proizvedenih od 1963. težak je zadatak, ako ne i nemoguć: između različitih vrsta karoserije pomiješanih s manje ili više snažnim motorima (uvijek strogo bokserskim), hlađenih zrakom ili tekućinom, straga -pogon na točkove ili pogon na sva četiri točka, i tako dalje, to je posao poznavalaca.

Reći koji je najbolji od 911 -ih započelo bi ratove između Porschista. Nasuprot tome, lakše će se utvrditi šta je skuplje ili ređe na sledećoj Sothebi’s aukciji, koja će se održati u Montereiu 14. avgusta. Retki Porsche 911 R iz 1968. će se prodavati na aukciji. I već govorimo o rekordnoj ceni za predviđanje!

Prodaja će početi sa 4,5 miliona dolara (nešto manje od 3,8 miliona dolara), ali je automobil procenjen na 5,5 miliona dolara (4,6 miliona dolara), što ga čini drugim najskupljim drumskim Porscheom u istoriji, iza Porschea 911 GT1 Strassenversio n, drumska verzija automobila koji je osvojio 24 sata Le Mana.

“Svetlo je pravo”
Kreiran sa ciljem da automobil učini što lakšim, krajem šezdesetih godina prošlog veka Porsche 911 R je sledio mantru osnivača Lotusa Colina Chapmana „Light is right“ da svetlija, to bolja.

Ferdinand Piech je stoga zatražio od svojih inženjera da Porsche 911 S kupe iz 1967. godine učini što je moguće lakšim , s ciljem da se učini u kategoriji GT 2.0 FIA -e.

Rezultat je kršten Porsche 911 R: paneli od stakloplastike, prozori zamenjeni plastičnim elementima, prednji blatobrani od stakloplastike, sedišta i drugi elementi enterijera iz Porscheovog trkačkog odeljenja, dok su ostali – suvišni za trkački automobil – eliminisani. Naplatci Fuchsovog potpisa bili su u stilu “Deep Sikes” napred i “Seven Rs” pozadi.

Ništa manje važne su inovacije iza kokpita: 6-cilindrični bokser motor Porsche 906 sa 210 KS je konzolni, sa 50 KS više od tadašnjeg 911 S. Velika većina je koristila delove magnezijuma, dok je ostatak zadržao potpuno aluminijumsko kućište.

Ekstremna briga o gubitku težine smanjila je Porsche 911 R na težinu od samo 816 kg. Vrlo brza peraja koja, međutim, nije ubedila FIA -u, da nije reč o “jednostavnoj” varijaciji normalnog 911 i da je “R” stoga unet u kategoriju prototipa. Nakon sportske karijere, gotovo svih 20 primeraka završilo je u rukama kolekcionara.

Od mitinga do zaborava
11899006R koji će se prodati na aukciji u Montereiu ima šarenu istoriju: kupio ga je Fernand u oktobru 1967., koristio se za mitinge do 1969. kada je njegov novi vlasnik Michel Martinach prerano prekinuo trku zbog nesreće, prodavši motor i menjač kolekcionaru ( i vlasnik još dva Porschea 911 Rs) Gerard Darton.

Motor na jednoj strani i karoserija na drugoj, obnovljeni i upareni sa 2,3-litarskim ST motorom. Još nekoliko promena vlasnika, zamena motora i konačno početak restauracije koja je trajala godinama, koju je 2015. završio novi vlasnik uz pomoć stručnjaka Porschea.

Rezultat je vidljiv na fotografijama. Šta mislite, hoće li dostići 5 miliona evra?

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close