Automobili

Mercedes protiv BMV-a: ko trese tržište?

Ako postoji zdravo rivalstvo u istoriji automobilske industrije, onda je to ono između Mercedes-Benza i BMV-a. Ne možemo govoriti o jednom bez pominjanja drugog. Oni su rivali kao što je Reno Pežou u Francuskoj, Ferari Lamborginiju u Italiji, Ford Ševroletu u Sjedinjenim Državama ili Tojota Hondi u Japanu.

NJihova želja da prestignu svog rivala omogućila je industriji da vidi veliki napredak u performansama, bezbednosti i dizajnu. Mercedes je verovatno najbolji koji BMV ima, i obrnuto. Bez jake konkurencije i jedne i druge, bili bi u težoj situaciji i ne bi postali merila na tržištu vrhunskih automobila. Konkurencija je uvek dobra stvar.

Danas su to najpopularniji brendovi premijum automobila na svetu. Moglo bi se reći da svi znaju ili su čuli za Mercedes i BMV. Oni su cilj mnogih vozača. Zajedno, ova dva brenda su prodala skoro 4,3 miliona vozila u 2021. godini, što predstavlja 40% globalne prodaje premium i luksuznih vozila.

BMV raste brže
Iako su tradicionalno veoma slični u pogledu tehnologije i inovacija, nove promene su počele da se pojavljuju pre nekoliko meseci. Na primer, prošle godine BMV je pretekao Mercedes i postao omiljeni svetski brend premijum automobila, nakon povećanja obima od 9% u odnosu na 2020. Nasuprot tome, Mercedes-Benz automobili (isključujući Smart i Vans), zabeležili su pad od 5%.

BMV je imao koristi od rastuće potražnje za svojim najpopularnijim modelima, dok je brend iz Štutgarta patio od starenja C-Klase i E -Klase. BMV je povećao obim prodaje u Kini, Evropi, Sjedinjenim Državama i Japanu-Koreji, dok je Mercedes zabeležio pad na sva četiri tržišta. Izvanredno je videti razliku u varijaciji prodaje u Kini i regionu SAD-Kanada, od +8% naspram -3%, odnosno +21% naspram -1%.

Avangardni ili konzervativni?
Prošlogodišnji rezultati se delimično mogu objasniti različitim strategijama koje su usvojile dve kompanije. Tokom proteklih deset godina, Mercedes je sve svoje napore usmerio na smanjenje prosečne starosti svojih kupaca. Uvođenje A-Klase, CLA, CLS i SUV asortimana sa verzijama izvedenim u kupeu rezultat je ove promene. I isplatili su se, jer je danas Mercedes poznat ne samo po svojim luksuznim i elegantnim limuzinama, već i po sportskim vozilima i vozilima visokih performansi.

BMV nikada nije imao ovaj “problem”. Suprotno istorijskom pozicioniranju svog rivala, više se povezivao sa automobilima visokih performansi. Dakle, bilo je vrlo malo promena u smislu strategije u poslednjih nekoliko godina. Do danas.

Sudeći po najnovijim prezentacijama, izgleda da BMV sada zauzima inovativan pristup, dok Mercedes ide konzervativnim putem. Jasni primeri ove razlike u nastajanju su BMV iKs , druga generacija serije 4 i potpuno nova BMV serija 7 nedavno predstavljena. Svi su bili efekat bombe na društvenim mrežama. Svi su pričali o tome. Za dobro ili za loše. S druge strane, videli smo kako najnoviji Mercedes prati isti osećaj dizajna sa više evolucije nego revolucije.

Tek treba da vidimo da li će se ova promena u pristupu isplatiti i šta će se desiti sa jazom između njihove globalne prodaje. Ovo može biti ključna razlika u budućnosti ili samo još jedan ciklus za svakog od njih. Vreme će nam reći.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close