Automobili

Mercedes EKT: predstavljen električni transporter dužine 4,50 metara

Mercedes predstavlja proizvodnu verziju EKT-a. Mali električni transporter (moglo bi se reći i električni karavan sa visokim krovom) zasnovan je na električnoj verziji Renault Kangoo-a i dostupan je u dve dužine. Normalna verzija je duga 4,50 metara i visoka 1,82 metara. Varijanta sa dugim međuosovinskim rastojanjem uslediće kasnije ove godine.

EKT je namenjen porodicama i ljudima koji su aktivni u slobodno vreme; predstavlja električnu verziju klase T. Zajedničko mu je nizak prag od 561 milimetar, koji je namenjen da olakša utovar i istovar. Klizna vrata sa obe strane vozila, svaka široka 614 mm i visoka 1059 mm, omogućavaju pristup pozadi. Na zadnjem sedištu se mogu smestiti do tri dečija sedišta.

Izgled serije EKT je već prikazan u decembru. Novi EKT se može prepoznati kao član Mercedes EK porodice po „crnoj rešetki“ sa centralnom Mercedes zvezdom. Proizvodna verzija ne nudi optičke delikatese kao što su integrisane kvake na vratima i svetlosna traka u obliku slova U šik studije EKT Concept .

Pogon obezbeđuje električni motor sa vršnom snagom od 90 kV i obrtnim momentom od 245 Nm. Litijum-jonska baterija se nalazi u podvozju ispred zadnje osovine i ima upotrebljiv kapacitet od 45 kVh. Puni se naizmeničnom strujom od 22 kV ili jednosmernom do 80 kV. Ovo bi trebalo da traje 38 minuta da se učita od 10 do 80 procenata. Priključak za punjenje se nalazi na prednjoj strani ispod Mercedes zvezde. U cilju smanjenja potrošnje energije, EKT ima toplotnu pumpu za klimatizaciju u unutrašnjosti vozila.

Bezbednosne karakteristike uključuju sedam vazdušnih jastuka, uključujući centralni vazdušni jastuk koji se može aktivirati između sedišta vozača i suvozača u slučaju bočnog sudara. Tu su i pomoćnik za bočni vetar, sistem protiv sudara, aktivno upozorenje o napuštanju trake (od 70 km/h) i upozorenje na mrtvi ugao. Opciono, postoji adaptivni tempomat (ACC) i aktivni pomoćnik za upravljanje, koji EKT drži u sredini trake.

U kokpitu se nalazi standardni ekran osetljiv na dodir od 7 inča i dodirna dugmad na volanu, integracija pametnog telefona preko Apple Car Plai i Android Auto i opciona glasovna kontrola „Hej Mercedes“.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close