Automobili

Mazda opoziva 261.000 jedinica Mazde3

Logotip na upravljaču može se slomiti kada se aktivira vazdušni jastuk i predstavlja potencijalnu opasnost.
Podsetimo se kampanja, ima ih nekoliko stotina godišnje , a neke su malo važnije od drugih. Ona koja nas danas zanima tiče se modela koji se ne prodaje više od 15 godina, budući da je to prva generacija Mazde3 . Japanska firma je upravo pokrenula opsežni opoziv sa 260.915 primeraka pozvanih da prođu kroz radionicu .

Ovaj opoziv se odnosi na tačno Mazdu3 proizvedenu između 2003. i 2006. godine zbog problema koji je već poznat nekoliko godina. Pre otprilike šest godina, Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima, američka savezna agencija odgovorna za bezbednost na putevima u Sjedinjenim Državama, istražila je slučajeve kada bi logo na upravljaču ovih Mazda3 mogao da se polomi tokom postavljanja vazdušnih jastuka . Kao rezultat, fragmenti plastike bi mogli da se bace i povrede vozača u lice.

Kao rezultat toga, Mazda je prepoznala problem sa ovim materijalom, tačnije poliuretanom, ali da nije predstavljao tako značajan bezbednosni rizik. Uprkos svemu, u junu 2006. godine Mazda je promenila svoj logotip odlučivši se za poliestersku verziju koja za sada više nije predstavljala nikakvu opasnost za vozača.

Međutim, između 2015. i 2019. godine američkom telu podneto je oko deset izveštaja o incidentima, a to je ozbiljan slučaj koji se dogodio 2019. godine ponovo pokrenuo istragu . Nakon toga, NHTSA je nagovestio da bi bilo potrebno da japanska firma organizuje globalni opoziv kako se ovaj problem ne bi ponovio. Vlasnici pogođenih modela biće obavešteni poštom do kraja leta i biće pozvani da posete njihovo Mazdino zastupništvo kako bi besplatno zamenili neispravni logotip.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close