Automobili

Maserati MC20 će raditi 1000 Miglia bez vozača

Politecnico di Milano je to nazvao “1000-MAD” (1000 Miglia Autonomous Drive): prevodeći reč lud sa engleskog , u stvari se takođe može definisati kao pomalo luda, hrabra i stoga “luda” – u dobrom smislu termin – ovaj projekat, koji ima za cilj da učini da Maserati MC20 Cielo može da vozi sam, bez vozača, na ruti 1000 Miglia.

U stvari, 1000 Miglia 2023 započinje prvi eksperiment na svetu za korišćenje samovozećeg vozila na udaljenosti od preko 1.500 km, baveći se nekim delovima rute za ovogodišnje izdanje (prelazak gradova Bergamo, Breša , Milano, Ferara, Modena i Parma).

Sledeći korak je zatim da učestvujete u 1000 Miglia 2024 u režimu autonomne vožnje na celom putovanju, poštujući pravila Kodeksa za autoputeve, kako to zahteva istorijska trka regularnosti u etapama koja se odvija na promiskuitetni način za normalan saobraćaj automobila.

Istraživački projekat o „pravim“ putevima
Pored saradnje sa 1000 Miglia , sa Maseratijem i drugim sponzorima i tehničkim partnerima, ova inicijativa ima pokroviteljstvo MOST-a (Nacionalni centar za održivu mobilnost) i podržava je Ministarstvo infrastrukture i saobraćaja, kao i opština koje će dati ovlašćenja za prelazak MC20 na autonomnu vožnju.

Na kraju 2023 1000 Miglia , tim istraživača na čelu sa profesorom Sergiom Savaresijem radiće godinu dana na razvoju veštačke inteligencije, obučavajući Maserati MC20 Cielo na ruti sa karakteristikama sličnim karakteristikama 1000 Miglia: opštinski, pokrajinske i državne puteve, a delom i deonice autoputa.

Uključeno je nekoliko odeljenja milanske politehnike, koji se bave
ne samo tehnološkim delom, već i dizajnom vozila (i drugim aspektima kao što je timsko odevanje), komunikacijom i menadžerskim upravljanjem veoma složenog projekta, u koordinaciji sa Connected Car & Opservatorija mobilnosti.

Samovozeći italijanski superautomobil
Odluka da se koristi Maserati MC20 Cielo omogućava da se simbolično ponovo poveže sa prošlošću trke kao što je 1000 Miglia (koja uključuje istorijski brend doline motora kao što je Trident), a takođe i predstavljanje najsavremenijih tehnologija superautomobila rođen u Zemlji motora i koji idu ruku pod ruku sa naučnom avangardom veštačke inteligencije, studiranom na Politehnici.

LJudski kopilot
Kao što zahtevaju ovlašćenja za ovu vrstu eksperimentisanja na putevima, na MC20 će uvek biti suvozač koji će nadgledati izbor sistema autonomne vožnje: Matteo Marzotto, koji je učestvovao u različitim izdanjima istorijskog 1000 Miglia. Tako se formira još jedna simbolična veza između budućnosti automobila – zahvaljujući projektu 1000-MAD koji je domaćin trke poznate širom sveta kao Freccia Rossa – i njegove prošlosti, proslavljajući 70. godišnjicu pobede ujaka Đanina Marcota u 1000 Miglia iz 1953. godine.

Ova veza između ljudskog vozača i veštačke inteligencije biće fizički reprodukovana modernim umetničkim objektom, koji se razvija na Odeljenju za dizajn Politehnike, predstavljen na otvaranju 1000 Miglia i koji će biti sa Mateom Marcotom tokom celog putovanja.

Autonomna vožnja u Italiji
Počevši od Breše do dolaska u Rim i povratka, izrada 1000 Miglia sa samovozećim prototipom je takođe prilika da se ova nova granica mobilnosti učini poznata takozvanoj „široj javnosti“.

Opservatorija Connected Car & Mobiliti Opservatorija Milanske politehnike je zapravo prikupila podatke koji dele ljude za i protiv upotrebe automobila koji se samostalno voze za 50%. Među razlozima za one koji su za je mogućnost obavljanja drugih aktivnosti tokom putovanja (45%) i veća sigurnost (31%); dok oni koji se tome protive nisu uvereni da treba dozvoliti veštačkoj inteligenciji da kontroliše automobil (37%) i iskusiti osećaj manje sigurnosti (33%).

Inicijativa 1000-MAD takođe ima za cilj da okupi glavne istraživačke centre i teritorije aktivne u Italiji i inostranstvu na ovu temu; prikupljaju i objavljuju podatke za razvoj industrijskih strategija i novih tehnologija, kao i podatke za praćenje italijanske teritorije dok se ne dobije indeks spremnosti za autonomnu vožnju koji može pomoći administraciji da usmjeri svoje politike (i resurse) na prioritetna pitanja za tu teritoriju.

Pored toga, to će biti prilika da se unaprede italijanske naučne i tehnološke veštine u eksperimentalnom kontekstu jedinstvenom u svetu o autonomnoj mobilnosti.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close