Automobili

Lamborghinijev neelektrizirani V12 mogao bi preživjeti

Ali samo za modele namijenjene stazi, bez propisa o emisijama. Dakle, Lamborghini V12 neće nestati U novije vrijeme puno se pisalo (i još će se puno više pisati) o Lamborghinijevom slijedećem oproštaju od prirodno usisavanog V12, predodređenog da krene putem elektrifikacije oboje shemom “superkondenzatora” u sianskom stilu , oba sa priključnim hibridnim pogonskim sklopom. 

Kraj ere koju je proslavio Lamborghini Aventador Ultimae, posljednji Lambo koji je V12 premjestio bez ikakve električne pomoći. Ili barem posljednji put Lambo na koji se montira samo atmosferski V12. U stvari, ako brendirani modeli imaju označenu sudbinu, oni za stazu mogli bi nastaviti tradiciju rođenu sa Miurom i koja seže do danas. Riječ šefa Ovo nisu samo glasine koje skakuću poput ludih klikera na webu, već i nada koja se drži uz riječi Stephana Winkelmanna, izvršnog direktora Lamborghinija, kao odgovor na pitanje kolega iz Autocara. 

Koje pitanje? Jednostavan, onaj koji već neko vrijeme odjekuje u glavama svih benzinskih glava “Postoje li planovi za neelektrizirane modele pogonjene V12 motorom?” Odgovor nije konačan, ali ograničen je na „Hajde da vidimo šta će izaći“. Toliko je stvari na našem tanjuru, pa moramo biti usredotočeni da bi Lamborghini mogao slijediti ono što je prije nekog vremena najavio Aston Martin, spreman da u potpunosti napusti motore s unutrašnjim sagorijevanjem počevši od 2030. godine, rezervirajući ih samo za modele posvećene stazi. 

Lamborghini Essenza SCV12 stoga možda neće nestati s radara, ali i dalje trkajte uvijek praćeni vriskom aspiriranog V12. Još dugo. Lamborghini Essenza SCV12 viđen uživo Šta nas čeka Ali ako V12 može slobodno da se kreće između ivičnjaka kola, Lamborghinis će imati različite stepene elektrifikacije na putu, a zatim – u drugoj polovini decenije – bez endotermnih motora oživjeti prvi električni Lamborghini. 

Kao što je spomenuto, prijeći ćemo od superkondenzatora izvedenih iz Siana i plug-in hibrida namijenjenog direktnom nasljedniku Aventadora, koji će stići 2023. godine. Prije (2022.) na red će doći restilizirani Lamborghini Urus koji će, kao i njegov “rođaci” zasnovani na platformi MLB Evo, mogli bi biti opremljeni plug-in hibridnim sistemom. Nasljednik Huracana, sigurno elektrificiran, stići će umjesto njega 2024. godine

La Lamborghini Essenza SCV12 vista dal vivo Cosa ci aspetta Ma se tra i cordoli dei circuiti il V12 potrà correre libero, su strada le Lamborghini avranno vari gradi di elettrificazione per poi arrivare – nella seconda metà del decennio – a fare completamente a meno di motori endotermici per dare così vita alla prima Lamborghini elettrica.Priložite bolji prijevod

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close