Automobili

Lamborghini Miura Roadster (1968): kako uzvišeno!

Jedinstveni Lamborghini Miura Roadster iz 1968. je izložen u MUDETEC- u u Sant’Agata Bolognese tokom oktobra i novembra. Služio je kao inspiracija za konfiguraciju posljednjeg Aventador Ultimae , nedavno predstavljenog. Ovo je jedinstvena i retka prilika za posetioce muzeja da se izbliza dive neprocenjivom delu istorije automobila.

Dugačak 4,36 metara, ali visok samo 1,05 metara: Lamborghini Miura je napravio veliku buku kada je premijerno predstavljen 1966. Centralni V12 motor razvijao je 350 konjskih snaga i u to vrijeme je omogućio maksimalnu brzinu od 274 km/h. Kasnije verzije bi se čak približile granici od 300 km/h, ali za to nema dokaza. Do 1975. godine proizvedeno je 474 primjerka .

Miura Roadster, prikazan na štandu Carrozzeria Bertone na Salonu automobila u Briselu 1968. godine, ostao je jedinstven . Smatra se jednim od najljepših izložbenih automobila svih vremena. Kombinacija boja je dizajnirana da impresionira: Lamè Sky Blue za farbanje, sa bijelom kožnom unutrašnjosti i crvenim tepihom.

Miura Roadster nema bočne prozore ili krovni sistem koji se može ukloniti, što je omogućilo Bertoneovim stilistima da nacrtaju čist i jedinstven oblik. Mnogo je estetskih promjena napravljeno u poređenju sa standardnom Miurom (coupe): stražnji dio je potpuno revidiran kako bi motor ostao potpuno vidljiv. U putničkom prostoru, sekundarne komande, inače postavljene na krovu, premještene su na drugu lokaciju.

Nakon još jednog pojavljivanja na sajmu automobila u Ženevi 1968. godine, roadster je vraćen u Sant’Agata Bolognese. Ovdje je Bob Wallace, legendarni Lamborghini test vozač , obavio neke testove na cesti. Nakon povratka u Carrozzeria Bertone, prodan je Međunarodnoj organizaciji za istraživanje olova i cinka (ILZRO). Ovo ga je jako modificiralo, ofarbalo ga u tamno maslinasto zelenu sa zelenom unutrašnjosti i preimenovalo ga u ZN 75 .

Između 2007. i 2008. godine, roadster je u potpunosti restauriran i vraćen u prvobitno stanje s velikom pažnjom posvećenom detaljima. Neposredno nakon završetka, Miura Roadster je predstavljen u avgustu 2008. na Pebble Beach Concours d’Elegance, gde je zauzeo drugo mesto u kategoriji modela Lamborghini.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close