Automobili

Kraj toplotnih motora: Nemačka želi da izuzme sintetička goriva

Nemačka je predložila da se automobilskoj industriji dozvoli korišćenje termičkih motora koji rade na sintetička goriva nakon 2035. godine, datuma koji je Brisel predvideo za smanjenje emisije CO2 na nulu.2nova kola.

Nemačka ministarka životne sredine Štefi Lemke rekla je da podržava predlog Evropske komisije, formulisan u julu 2021, ali želi da ga dopuni tako što će odobriti „registraciju vozila koja rade isključivo na CO2 neutralna goriva2“ , što bi otvorilo vrata sintetičkim gorivima, koja se nazivaju i e-gorivima.

Ova tehnologija, koja je trenutno u razvoju, sastoji se od proizvodnje goriva iz CO2koje proizilaze posebno iz industrijskih aktivnosti koje koriste niskougljeničnu električnu energiju, u pristupu kružne ekonomije.

„Potrebno nam je smanjenje emisije CO2jaka i brza, ali takođe moramo da ostanemo otvoreni za tehnologiju “, rekla je ona tokom sastanka sa svojim kolegama iz EU u Luksemburgu.

Automobilski sektor, kao i naftna industrija, polaže velike nade u sintetička goriva koja bi omogućila produženje upotrebe motora sa unutrašnjim sagorevanjem, kojima sada preti pojava 100% električnih vozila.

Ali upotrebu ove tehnologije u automobilu osporavaju ekološke nevladine organizacije koje je smatraju i veoma skupom i energetski intenzivnom. Oni takođe osuđuju motore koji emituju onoliko azotnih oksida (NOk) koliko i njihovi ekvivalenti fosilnim gorivima.

Nemački predlog, koji je rezultat teškog kompromisa između liberala, socijaldemokrata i zelenih unutar savezne vlade u Berlinu, takođe izaziva nevoljnost unutar Komisije. Međutim, u utorak je dobila podršku nekoliko zemalja, uključujući Italiju i Mađarsku.

Kao deo svog ambicioznog klimatskog plana, evropska izvršna vlast je 14. jula 2021. predložila smanjenje emisije CO na nulu.2novih automobila u EU od 2035. godine, što bi de fakto zaustavilo prodaju benzinskih i dizel vozila u korist 100% električnih motora.

Evropska automobilska industrija, koja već ulaže velika sredstva u elektrifikaciju, plaši se društvenog uticaja prebrze tranzicije. Evropski parlament je početkom juna usvojio ovaj cilj do 2035. godine, a evropski ministri životne sredine sastali su se u utorak kako bi pokušali da se dogovore oko zajedničkog stava 27 .

Italija je, uz podršku Bugarske, Portugala, Rumunije i Slovačke, pre sastanka predložila da se okonča prodaja automobila sa termalnim motorima u EU odloži do 2040. godine, a ne 2035. godine. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close