Automobili

Kraj proizvodnje Ford GT zakazan je za decembar 2022

(skoro) zvanično je, 2022. će obeležiti oproštaj od Forda GT , legendarnog američkog hiperautomobila koji je vaskrsao 2016. nakon prvog rimejka 2004. godine.

Portparol kompanije Blue oval Jiian Cadiz rekao je za Motor Authoriti da će proizvodnja GT-a u fabrici Multimatic u Markhamu u Kanadi biti završena u decembru sa poslednjih 250 jedinica. To označava kraj ere u Fordu, ali GT priča možda nije gotova.

Inspirisan legendom
Samim imenom, GT nosi teško nasleđe prve serije (prodata između 2004. i 2006.) i, pre svega, GT40 iz 1960-ih . Ovaj automobil je uspeo da prekine Ferarijevu dominaciju u Le Manu odnevši velike pobede na 24 sata zahvaljujući naporima legendi kao što su Kerol Šelbi, Ken Majls, Brus Meklaren i Mario Andreti.

Tokom šest godina postojanja, sadašnja generacija je proizvedena u 1350 primeraka, sa mnogo specijalnih modela posvećenih pretku iz prošlog veka. Kao deo serije Heritage Edition , Ford je kreirao brojna kolekcionarska izdanja čija će vrednost eksponencijalno rasti u budućnosti.

Prošlost, sadašnjost i budućnost
Najnoviji dodatak ovoj specijalnoj seriji je Alan Mann Heritage Edition (fotografije ispod), inspirisan prototipom AM GT-1 koji je pomogao u stvaranju GT40 MK II, pobednika 24 sata Le Mana 1966. crveno-zlatnu livreju , Ford GT ima karbonska vlakna i (u kabini) dosta alkantare. Ispod haube, kao i kod svih GT-ova, nalazi se 3,5-litarski tvin-turbo V6 motor koji je tokom godina pojačan na 669 KS.

Galerija: 2022 Ford GT Alan Mann Heritage Edition
2022 Ford GT Alan Man Heritage Edition Pogled spreda
16 Slike
A kad smo već kod specijalnih modela, ko zna za koliko će se prodati 1350. Ford GT, poslednji u istoriji. Barem do predstavljanja treće generacije koja bi, prateći trenutni trend, mogla da bude hibridna ili 100% električna, a da ne izgubi istorijsku auru koja je oduvek odlikovala sve GT-ove.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close