Automobili

Koje su prednosti baterije od 800 volti?

Električni automobil se širi i skoro je dostigao 10% tržišta u Evropi . Ali još uvek je u povojima i mnogo se može učiniti da se poboljšaju njegove karakteristike i performanse. Već govorimo o čvrstim baterijama, aksijalnim fluks motorima i, između ostalog, arhitekturi od 800 volti .

U poređenju sa standardnim proizvodnim modelima (skoro svi od 400 volti), sistemi od 800 volti obično mogu da podnesu dvostruko veću snagu, što ima ogromne prednosti za brzinu punjenja. Ali prednosti ove tehnologije ne prestaju tu. Indirektno, može poboljšati mnoge druge aspekte automobila sa nultom emisijom.

Manje baterije
Kratko vreme punjenja će podstaći mnoge proizvođače da prave električne automobile sa manjim baterijama. Biće beskorisno imati modele koji mogu da pređu 1.000 km sa rezervoarom punim elektrona ako je moguće da se ovaj rezervoar elektrona napuni za kratko vreme. U ovom trenutku biće moguće odlučiti se za baterije manjeg kapaciteta, ali tehnički naprednije.

Manje baterije , ako su kompatibilne sa sistemima od 800 volti, mogu se potpuno napuniti za 10 do 15 minuta . To znači da će električni automobili moći da budu skoro jednaki termalnim automobilima tako što će se puniti energijom. Neće biti baš tako, ali neće biti daleko.

A manje baterije će pomoći u smanjenju težine električnih automobila i smanjenju troškova proizvodnje . S jedne strane, ovo će dodatno poboljšati efikasnost, a sa druge strane će automobile na baterije učiniti konkurentnijim u odnosu na automobile sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem u trenutku kupovine.

Novi standard
Gledajući na tržište, do danas jedini električni automobili sa arhitekturom od 800 volti su Porsche Taican i Audi e-tron GT , kao i dva korejska automobila napravljena na novoj E-GMP platformi : Ionik 5 i Kia EV6 . NJima će se pridružiti Lotus Eletre. Ali priča se da će do 2025. godine biti mnogo više električnih automobila sa arhitekturom od 800 volti, a od tada će većina električnih automobila koji dolaze na tržište usvojiti ovaj novi standard.

Folksvagen grupa će, na primer, to učiniti sa novom platformom PPE na kojoj su bazirani Porsche Macan Electric i novi Audiji vrhunskog ranga, kao što je A6 e-tron. Volvo, Stellantis i General Motors će uskoro preći na konverziju. Ništa nije naznačeno na ovu temu na strani Tesle, koja se za sada čini da nastavlja sa 400 volti i da se koncentriše na ćelije od 4680.

Infrastrukturni problem
Širenje električnog automobila ide ruku pod ruku sa širenjem stanica za punjenje. Automobili sa baterijama od 800 volti moraju biti u mogućnosti da se voze do kompatibilnih javnih stanica. U suprotnom, gore navedene prednosti u pogledu brzine snabdevanja energijom se ne mogu iskoristiti.

I tu problem eskalira. Ioniti , na primer, sa svojim brzim punjenjem od 350 kV, je dobra alternativa, ali većina javnih stanica za punjenje ne dostiže ovu snagu, što tehnologiju čini beskorisnom. Ukratko, proizvođači moraju da inoviraju, kao i kompanije koje pokreću mreže za punjenje .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close