Automobili

Honda Civic Si (2021) – mlađa sestra tipa R.

Dok čekamo blistavi Type R, Honda nam predstavlja novi Civic Si, model koji će biti dostupan samo na tržištu Severne Amerike . Ovo je najsportskija verzija nove japanske limuzine u vreme pisanja, zahvaljujući bržem motoru, iako daleko od toga da bude stvarno sportski.

Čak i ako ćemo mi Evropljani biti uskraćeni za to, ne mrzite zadovoljstvo i otkrijte detaljnije ovu japansku limuzinu, pomalo sportsku i sa jakim američkim akcentom, koja želi da bude „mlađa sestra“ Honde Civic Tipe R.

Izgled sasvim svoj
Estetski, Civic Si ima sportskiji izgled od klasičnijeg Civica. Najočiglednije razlike su pozadi, sa sjajnim crnim spojlerom i dve hromirane izduvne cevi. Crni 18-inčni alu felni sa 10 krakova, montirani na gume 235/40 R18, takođe su specifični za Si.Osim toga, boja “Blazing Orange Pearl” je ekskluzivna za ovu verziju.

Unutra nalazimo crna i crvena kožna sedišta, kao i aluminijumske pedale. Tehnologija takođe ne nedostaje, sa 9-inčnim infotainment ekranom koji bežično integriše Android Auto i Apple CarPlai i Bose zvučnim sistemom koji se sastoji od 12 zvučnika.

Mehanika prefinjenija nego sportska
1,5-litarski turbo VTEC četvorocilindrični motor sa 182 konjske snage, već ponuđen u modelu Civic, revidiran je tako da sada razvija 203 konjske snage i 260 Nm obrtnog momenta . Dostupan sa šestostepenim manuelnim menjačem, Civic Si ima isti sistem Rev-Match kao i tip R, koji povećava obrtaje motora pri prebacivanju u niži stepen prenosa radi poboljšanja preuzimanja.

Ostale promene uključuju dolazak novog izduvnog sistema, povećanje torzijske krutosti za 8%, čvršće oslanjanje, prednji diferencijal sa ograničenim proklizavanjem, sistem kočenja po meri i dosledniji i oštriji smer.

Kao što je gore pomenuto, Honda Civic Si neće preći Atlantik. Ljubitelji sportske Honde će se prilično tešiti novom generacijom Type R koja bi trebalo da stigne u narednih nekoliko meseci. Japanska firma je već objavila neke slike o svom modelu , još uvek kamuflirane, dok je najavila da sada počinje sa prvim testovima na Nirburgringu .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close