Automobili

Hiundai patentira sistem za potpomognutu vožnju

ADAS sistemi postepeno ulaze u naše živote. Ako s jedne strane mogu biti veoma udobni na dugim i stresnim putovanjima autoputem, s druge strane možda neće biti baš dobrodošli u nekim „zabavnijim“ situacijama. Među njima je svakako sportska vožnja ili na stazi , tokom koje svestrana zabava leži upravo u činjenici da ste pravi protagonisti za volanom.

U Hiundaiju razmišljaju na isti način, ali takođe smatraju da bi malo tehnološke pomoći moglo čak i da poboljša naše uživanje. Tako su krenuli da patentiraju ADAS sistem u potpunosti fokusiran na stazu . Evo svega što znamo.

Na stazi uz malu pomoć
Na osnovu prvih objavljenih informacija, Hiundai je razvio ovaj novi minimalno invazivni sistem upravo za vožnju vikendom po zatvorenom kolovozu, takozvanim trackdaiima .

Patentni dokument objašnjava da cilj nije autonomna kontrola upravljanja , gasa ili kočnica, već prikupljanje i upravljanje podacima kako bi se dobila preciznija uputstva za vožnju u realnom vremenu.

Patent
Hiundai je u junu prošle godine podneo prijavu za patent za ovu novu tehnologiju. Posle 12 meseci izgleda da je odobren u Sjedinjenim Državama . Međutim, to ne znači nužno da će uskoro biti implementirano u proizvodna vozila, ali nam svakako može dati pravac u kojem kuća gleda.

Detaljnije, u dokumentu broj 17/839.994 od 14. juna 2022. godine proizvođač objašnjava da će se metoda zasnivati na izgradnji baze podataka o izvornim podacima, na osnovu podataka o vožnji koje prikupljaju korisnici iz celog sveta na razna kola.

Jednostavno rečeno, to će biti metoda samoučenja i samooptimizacije automobila, koja bi vozaču trebalo da pruži uputstva kako da bude brži na stazi. Ostaje samo da sačekamo da vidimo na delu.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close