Automobili

Glasine: Audi želi da kupi Meklaren

Najkasnije početkom decembra, upravni odbor Folksvagen grupe trebalo bi da razmotri učešće u Formuli 1, piše Auto Motor und Sport. To je zbog činjenice da 15. decembra sportski savet FIA mora da usvoji konačne tehničke uslove za motore koji će se koristiti od 2026. godine, a ako Folksvagen ne odluči za Formulu 1 pre tog datuma, mišljenje koncerna neće uzeti u obzir.

Publikacija navodi najnovije glasine o tome kako će tačno Folksvagen doći u Formulu 1. Pretpostavlja se da će koncern isporučivati motore, i to istovremeno pod dva svoja brenda: Audi i Porsche.

Što se Audija tiče, čak govorimo o mogućoj kupovini Meklaren tima i pretvaranju u Meklaren Audi. Istina, sumnjivo je da će sadašnji vlasnici tima uopšte pristati da ga prodaju. Da, Meklaren je poslednjih godina imao finansijskih poteškoća, ali situacija se već popravlja, a od sledeće godine tim računa na profit.

Glasine o Porscheu kažu da brend želi da bude partner sa Vilijamsom. Bilo bi logičnije sarađivati sa Red Bulom, ali “Bikovi” izgleda insistiraju da će tada Porše morati ne samo da preuzme sve troškove nabavke motora, već i da doplati timu kao sponzoru. Saradnja sa Vilijamsom će Nemce jednostavno koštati znatno manje.

Ove glasine je čak uspeo da prokomentariše i sportski savetnik Red Bula Helmuta Marka.

„Sa Vilijamsom će im trebati najmanje tri godine da se probiju u najbolje timove. A kod nas mogu odmah da počnu da pobeđuju “, rekao je Austrijanac.

Ukoliko se ne postigne dogovor sa Red Bulom, Folksvagen neće dobiti vreme rada „Bikova“ na motorima od Honde i Nemci će morati sami da razvijaju elektrane. Međutim, još 2018. Porše je napravio svoj motor za Formulu 1, ali je tada program zatvoren.

Na ovaj ili onaj način, publikacija tvrdi da će sva ova pitanja i dalje razmatrati upravni odbor VV-a i tu se mogu doneti razne odluke: kupiti Meklaren, doći samo sa motorima, sa oba brenda, sa samo jednim, ili potpuno ignorisati Formulu 1.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close