Automobili

Gde će se nalaziti fabrike baterija u Severnoj Americi?

I u starom i u novom svetu ovih dana se nižu najave izgradnje novih gigafabrika . S jedne strane, elektrifikacija je na putu, a sa druge, Zapad izaziva Kinu da sustigne baterije i električne automobile.

Dok će u Evropi u narednih nekoliko godina biti stvoreno četrdesetak fabrika, Severna Amerika, počevši od Sjedinjenih Država, takođe se sprema da osnuje sopstvene fabrike baterija. Ali koliko će ih biti? I ili ? saznaćemo.

Dva za Stelantis
Poslednja koja je dodata na listu je automobilska grupa koja nam je veoma bliska: Stellantis, koja će postaviti fabriku litijum-jonskih baterija u kanadskom okrugu Vindzor, Ontario. Izgrađen oko zajedničkog preduzeća kreiranog sa LG Energi Solutions (LGES), biće u funkciji do 2024. godine i proizvodiće do 45 gigavat sati i zapošljavati 2.500 ljudi. Investicija premašuje 3,5 milijardi evra.

Za grupu, ovo je druga prekomorska gigafabrika u saradnji sa korejskom kompanijom. U ovom slučaju, partner je Samsung. Zajedno, dve kompanije će stvoriti postrojenje od 23 GVh godišnje, koje će se u budućnosti povećati na 40 GVh. Tačna lokacija tek treba da se utvrdi. Datum završetka je određen za 2025. godinu.

LG burme
Sam LGES ima više od jednog plana na umu za Ameriku. Pre svega, kompanija će proširiti svoju fabriku u Holandiji (Mičigen), izgrađenu 2010. godine i posvećenu baterijama, sa ciljem petostrukog povećanja proizvodnje, sa 5 GVh na 25 GVh.

Međutim, jedan od najvažnijih projekata je izgradnja nove fabrike u Kvin Kriku u Arizoni. Brojke ovde govore o 11 GVh od 2024. godine, što će najverovatnije pokretati Lucidove električne automobile.

LGES i LG Chem su se udružili sa General Motors- om za još dve gigafabrike: jednu u Lordstaunu, Ohajo, i drugu u Spring Hilu, Tenesi. Planirano je da se otvore 2022. odnosno 2023. A na stolu su još dve fabrike koje samo čekaju da vide gde će se nalaziti.

Istovremeno, GM deluje i nezavisno. Destinacija koju je odabrala američka kompanija je jedna od najpopularnijih do sada: Mičigen, tačnije u Vorenu, gde su počeli radovi na kompleksu pod nazivom Volas Batteri Cell Innovation Center. On će proizvoditi, između ostalog, čvrste baterije .

Od Forda do Folksvagena i Tojote
Još jedan istorijski američki proizvođač, Ford ulaže 11,4 milijarde dolara (skoro 10 milijardi evra) u tri fabrike: jednu u Stentonu u Tenesiju i dve u Glendejlu u Kentakiju. Vrata će se otvoriti 2025. godine. Ukupno, ovo predstavlja 11.000 radnih mesta.

Tri gigafabrike su rezultat sporazuma sa SK ​​Innovation . Ova korejska kompanija smestila se u Gruziju, gde će imati dve fabrike namenjene za snabdevanje električnog pikapa F-150 Lightning i VV ID.4. Kada će biti spremni? Između 2022. i 2023.

Govoreći o VV -u, američka baza u Volfsburgu je u Čatanugi, koja se proširuje. Tojota zatvara listu proizvođača. Ubeđeniji nego ikada u električni automobil, japanski proizvođač se okreće Severnoj Karolini za svoju fabriku za proizvodnju baterija. Datum je određen za 2025. godinu.

Panasonic se udvara Teslu
Japanski Panasonic i CATL traže da se lociraju u blizini svog najboljeg kupca, Tesle . Kandidati za domaćina fabrike su Oklahoma i Kanzas, koji se nalaze u severnom Teksasu, novom sedištu Elona Maska .

Kineski gigant, u međuvremenu, cilja na postrojenje od 80 GVh godišnje, dovoljno za milion baterija. Razmatraju se tri mesta: suočavajući se sa autsajderima, Kanadom i Sjedinjenim Državama, Meksiko bi mogao da pobedi. U svakom slučaju, biće to u Americi.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close