Automobili

Francuska je prešla prekretnicu od milion tačaka za električno punjenje

Francuska je prešla prekretnicu od milion javnih ili privatnih punjača za električna vozila, prema procenama koje je u sredu objavio Enedis, menadžer mreže za distribuciju električne energije. Većina punjača je u kompanijama ili privatnim kućama. Samo 6% tačaka je dostupno javnosti.

Enedis, koji povezuje ove infrastrukture sa mrežom na javnim putevima iu privatnom domenu, primećuje „dinamiku“ u toku, sa prekretnicom od milion punjača pređenih u drugom kvartalu 2022: tj. +61% u poređenju sa istim periodu 2021. godine, i skoro duplo u odnosu na decembar 2020. godine.

„Tačka za punjenje“ se razlikuje od „stanice za punjenje“, koja može da primi nekoliko tačaka. Više od polovine je sada u privatnim kućama, 43% u preduzećima, a ostatak (6%) je dostupan javnosti na putu, parkingu itd. Oni su takođe neravnomerno raspoređeni u Francuskoj, u zavisnosti od populacije i politike opremanja teritorija, napominje Enedis.

Tako su najgušće opremljene oblasti u apsolutnoj vrednosti Ile-de-France, mediteranski basen, sever i Žironda. Ali bilans je homogeniji ako se uzme u obzir gustina naseljenosti (broj punjača na 100.000 stanovnika). Više od 900.000 električnih i plug-in hibridnih vozila je u opticaju, trebalo bi da ih bude 17 miliona 2035. godine.

Oko 89% korisnika svoje glavno punjenje vrši kod kuće, pokazalo je istraživanje Enedis/BVA iz 2021. Dok skoro polovina Francuza živi u kolektivnim rezidencijama, oko 2% stanova sada je opremljeno infrastrukturom za punjenje . (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close