Automobili

Ford će ponuditi sedam novih električnih modela do 2024. godine

Ford, koji je prelazak na električna vozila stavio kao prioritet, rekao je u ponedeljak da daje sve od sebe u Evropi, udvostručujući Nemačku, kladeći se na proizvodnju u Rumuniji i planirajući fabriku električnih baterija u Turskoj.

Američka grupacija, koja je preokrenula svoju organizaciju početkom marta stvaranjem novog entiteta u potpunosti posvećenog električnim automobilima , ima za cilj da ponudi sedam novih modela u Evropi u ovoj kategoriji do 2024. i da proda ukupno 600.000 jedinica do 2026. godine.

Ovo ubrzanje bi trebalo da joj omogući da do ovog datuma ostvari svoj cilj prodaje više od dva miliona električnih vozila širom sveta, navodi grupa u saopštenju za štampu.

Takođe je sebi postavila cilj da do 2035. prodaje samo električna vozila u ovoj oblasti, putnička i komercijalna, i da svoju celu mrežu učini ugljenično neutralnom, od fabrika do dobavljača.

„Ford je potpuno posvećen i brzo deluje kako bi zadovoljio potražnju u Evropi i širom sveta “, rekao je šef grupe DŽim Farli u saopštenju.

Američki proizvođač je već planirao da uloži milijardu dolara u Nemačku početkom 2021. godine sa ciljem da pređe na potpuno električni pogon za svoje putničke modele koji se prodaju u Evropi do 2030. godine. On je tu sumu ocenio na 2 milijarde dolara.

Grupacija planira da napravi krosover u svojoj fabrici u Kelnu, krst između 4k4 i limuzine, srednje veličine koji može da vozi 500 kilometara sa jednim punjenjem. Biće predstavljen 2022. godine, a proizvodnja bi trebalo da počne 2023. Ford je u ponedeljak potvrdio da će se drugi električni model tamo proizvoditi od 2024. godine, sportski krosover.

Ova dva modela će biti zasnovana na MEB platformi iz Volksvagena, koji želi da pružanje svojih tehnologija učini samostalnom aktivnošću kako bi razvoj bio profitabilniji.

Tehnički kostur prilagodljiv za nekoliko tipova električnih automobila, ova platforma koju je razvio Volksvagen za svoju vodeći ID električni asortiman se danas koristi u deset modela pet brendova grupe – od kompaktnog do mini-busa ID.Buzz predstavljen prošle nedelje, do terenci.

Ford će proizvesti 1,2 miliona električnih automobila koristeći MEB platformu za šest godina, dvostruko više nego što je prvobitno planirano u okviru partnerstva. U Turskoj, Ford planira da formira zajedničko preduzeće sa južnokorejskim SK i turskom grupom Koc Holding za izgradnju fabrike električnih baterija za komercijalna vozila u blizini Ankare.

Proizvodnja bi tamo mogla da počne već 2025. sa kapacitetom od 30 do 45 GVh dugoročno. Dogovor tek treba da bude potvrđen. Ford se konačno kladi na proizvodnju u svojoj fabrici u Krajovi u Rumuniji, gde će se proizvoditi električna verzija krosovera Puma, njegovog najprodavanijeg putničkog vozila u Evropi 2021. godine.

Grupa takođe planira da tamo proizvodi pomoćna vozila Transit Courier i Tourneo Courier od 2023. godine i njihove električne verzije od 2024. godine. NJegovo zajedničko preduzeće sa Koč Holdingom, Ford Otosan, će preuzeti fabriku.

Sa Mustang Mach-E u ponudi od prošle godine i neminovnim lansiranjem E-Transita, Ford će stoga ponuditi ukupno devet modela do 2024. u Evropi: dva proizvedena u Kelnu, Ford Puma u ​​Rumuniji i četiri vozila komunalne usluge (Transit Custom, Transit Courier, Tourneo Custom i Tourneo Courier). (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close