Automobili

Električni Porše 911 mogao bi da stigne tokom ove decenije

Porše 718 na električni pogon je u razvoju, a očekuje se da će električni Macan biti lansiran već sledeće godine. Taican je nadmašio 911 prošle godine. Pa šta je sa električnim 911? Prema izveštaju magazina Manager , planirana je i električna verzija .

Automobil bi mogao da dobije solidnu bateriju od KuantumScape-a zahvaljujući matičnoj kompaniji VV, koja već duže vreme sarađuje sa ovim američkim specijalistom. Ova tehnologija bi trebalo da omogući značajno poboljšanje autonomije, brzine punjenja i bezbednosti baterija električnih automobila .

Međutim, do sada je šef Poršea bio veoma skeptičan po pitanju elektrifikacije 911. Pre godinu dana, Oliver Blume je rekao za Autoblog da 911 ne može biti isključivo električni i da njegovi timovi rade na hibridnoj generaciji.

“Koncept 911 ne dozvoljava potpuno električni automobil, jer imamo motor pozadi i ako bi se težina baterije pomerila nazad, ne bismo mogli da vozimo auto. Za ovu deceniju, veoma sam jasno: 911 će biti automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem“ , rekao je Oliver Blum u maju 2021.

Problem sa elektrifikacijom 911 verovatno leži između ostalog u lokaciji baterije. Trenutni Porsche 911 ima samo međuosovinsko rastojanje od 2,45 metara. Ovo je manje od Peugeota ​​208, koji dostiže 2,54 metra – a e-208 ima samo bateriju od 50 kVh. Međutim, e-208 je zasnovan na termalnoj platformi, električni 911 bi se verovatno oslanjao na čisto električnu platformu, koja bi imala više prostora za bateriju.

Električna verzija 911 stoga nije moguća pre sledeće generacije. Međutim, ne očekuje se da će ovo početi sredinom decenije, pošto je trenutni 911 iz 2019. Ali do tada bi SSD baterija mogla biti spremna; KuantumScape je čak obećao da će njegova baterija biti spremna od 2024.

Baterija američkog specijaliste trebalo bi da ponudi gustinu energije od oko 900 vat sati po litru, navodi KuantumScape u belom papiru od kraja januara 2022. godine, što bi odgovaralo oko jedan i po puta više od 600 Vh/l Porsche Taican.

Pored toga, KuantumScape ćelije bi već trebale biti u stanju da izdrže 400 ciklusa punjenja.

Ako sada uzmemo u obzir veličinu baterije od 80 kVh i potrošnju električne energije od 20 kVh/100 km, 400 ciklusa je već dovoljno da se pređe 160.000 kilometara. Međutim, prema KuantumScape-u, 800 ciklusa se smatra industrijskim standardom; štaviše, naravno postoji ogromna razlika između laboratorijskih ćelija i proizvodnih baterija. Ipak, električni 911 bi mogao biti moguć ako KuantumScape zaista uspe da svoju bateriju uvede u serijsku proizvodnju na vreme.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close