Automobili

Električni automobil VS klima uređaj: ko podiže račun više?

Da li punjenje vašeg električnog automobila kod kuće košta više na vašem računu? Da svakako. Ali ne zaboravimo da, u isto vreme, vozila na baterije donose mnoge druge uštede, od poreza do održavanja. A onda se, po svemu sudeći, potrošnja energije ne povećava toliko.

To govore podaci koje je 2020. prikupila Anketa o potrošnji energije u stambenim zgradama , koju je objavila Kancelarija za tehnologije vozila Ministarstva energetike Sjedinjenih Država, a koji pokazuju da su drugi kućni aparati skuplji.

Sa podijuma
Prva tri, od kojih svaki troši više od 2.700 kilovat sati (kVh) godišnje po domaćinstvu, su klima uređaji za hlađenje (2.775 kVh) i grejanje (2.717 kVh) i zagrevanje vode (2.706 kVh). Umesto toga , punjenje električnog vozila predstavlja četvrtu stavku rashoda, sa 2.363 kVh.

Očigledno govorimo o prosecima, jer tačna potrošnja varira od kuće do kuće na osnovu mnogih faktora. Međutim, brojke pokazuju da automobili na baterije nisu baš neprijatelj novčanika. Takođe zato što najpronicljiviji vozači znaju da najbolje vreme za punjenje električnog automobila nije u špicu, već noću , kada su cene struje niže.

Prosečna godišnja potrošnja električne energije za kućne aparate (SAD 2020)
Slučaj Tesla Model I
A sada uzmimo primer. Uzimajući u obzir prosečnu potrošnju koju je detektovala EPA Tesla Model I Long Range sa pogonom na sve točkove , jednaku 122 milje po galonu ekvivalenta benzina (MPGe), ili 276 vat sati (Vh) po kilometru (uključujući gubitke pri punjenju), možemo kažu da je 2.363 kVh dovoljno za prelazak skoro 13.700 km godišnje. Nije mnogo, ali bar ne košta mnogo.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close