Automobili

Električni automobil: prodaja raste, ali problema ne manjka

Počnimo sa jednom činjenicom: globalno, prodaja električnih automobila konstantno raste. Rast koji se, međutim, usporava . A razloga je mnogo. Pre svega, visoke kamate, koje usporavaju tražnju i čine zahtevnijim ulaganja građevinara.

To pokazuje nedavna odluka DŽeneral motorsa i Honde da prekinu saradnju, zaustavljanje izgradnje Ford Gigafabrike u SAD i mnoge druge odluke koje zvone kao neka vrsta alarma. Učinak iShares Self-Driving EV i Tech fonda ilustruje period koji je pretrpeo kontrakciju od 24% , što je mnogo veći procenat od -8,3% MSCI All-Vorld indeksa, na koji je uticao učinak industrije svet u celini.

Broj električnih automobila nastavlja da raste
Kao što je pomenuto, električni automobili se sve više prodaju. U trećem tromesečju prvi put su premašili prag od 300.000 registracija u SAD; porasli su za 14,3% u Evropi i 22% u Kini, koja ostaje najveće automobilsko tržište na svetu.

Ipak, brojke se usporavaju. Elon Musk je jasno objasnio šta se dešava: „Zabrinut sam zbog trenutnog okruženja kamatnih stopa – rekao je izvršni direktor Tesle. Velika većina ljudi koji kupuju automobil koristi formulu finansiranja. Sa ovim stopama obaveza je sve više opterećujuća”.

Cena sirovina pada: nije dobar znak
Aktuelnu panoramu animira i pad cena sirovina. Litijum je pao za 67%, kobalt za 20 % . Pa, tera te na razmišljanje. Ali to nije ohrabrujući znak. Kuće, naime, predviđaju ugovore u kojima se štite na osnovu potražnje.

Ako potražnja opadne, kupuju manje sirovina. A proizvođači sirovina, da bi plasirali veće količine na tržištu, snižavaju cene. Dakle, na kraju, cene padaju jer proizvođači proizvode manje .

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close