Uncategorized

Bioetanol E85: konverzije pomnožene sa sedam u jednoj godini

Konverzije vozila na bioetanol (E85) pomnožene su za sedam u Francuskoj u prvom kvartalu 2022. godine, prema registracijama koje su u utorak objavili L’Argus i firma NGC-Data.

Količina je i dalje prilično mala, sa 9.220 privatnih vozila prilagođenih na etanol od više od 1,3 miliona automobila kojima se trguje na tržištu polovnih u istom periodu. Ali ove konverzije benzinskih vozila, izvršene korišćenjem kutije, uzletele su uporedo sa cenama benzina, dok se E85 trenutno razvija ispod 80 evrocenti po litru, u odnosu na oko 2 evra za SP98.

Ove transformacije se uglavnom odnose na starija vozila, naglašava NGC-Data, posebno među brendovima kraljice francuskog tržišta kao što su Renault, Peugeot, Citroen i Dacia . Deset sportskih automobila Porsche je takođe konvertovano, prvi prema NGC-u.

Za nova vozila, između januara i aprila registrovano je 6.846 Ford, Jaguar i Land Rover automobila na bioetanol, što predstavlja 1,4% tržišta, prema Automotive Platformu.

Prodaja bioetanola , goriva za automobile u kojem čisti alkohol u velikoj meri zamenjuje benzin, snažno je porasla u Francuskoj 2021. godine, ali su njegove prednosti za životnu sredinu i dalje sporne.

Napravljen od pšenice, kukuruza ili šećerne repe, bioetanol emituje manje CO2po litru od tradicionalnih goriva, ali vozilo pretvoreno u bioetanol troši u proseku 15 do 25% više goriva od automobila na benzin.

Tokom čitavog ciklusa, biogoriva koja se koriste u Evropi imaju ugljenični otisak samo 2% manji od otiska benzina, procenio je Međunarodni savet za čist transport (ICCT) u velikoj uporednoj studiji objavljenoj 2021. godine. Proizvodnja etanola pojačava štetne efekte industrijska poljoprivreda na tlu, vodi i vazduhu. (sa AFP-om)

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close