Automobili

Audi Grandsphere Concept – Impresivna GT električna limuzina

Audi sedan budućnosti je već ovde!
Nekoliko dana pre zvaničnog otvaranja sajma IAA u Minhenu , koji zamenjuje onaj u Frankfurtu, Audi predstavlja Grandsphere Concept, novu studiju stila koja nas uvodi u budućnost brenda. Velika luksuzna limuzina, duga 5,35 metara, „privatni avion za put“, kako je opisao Audi.

Kao i Skisphere Concept predstavljen u avgustu 2021. godine , električni roadster sa promenljivim međuosovinskim razmakom, ali i Urbansphere najavljen za 2022. godinu, Grandsphere takođe savladava autonomnu vožnju 4. nivoa, tehnologiju koja će biti lansirana u drugoj polovini godine.

Kada je uključen autonomni način vožnje, upravljač i pedale se uvlače, a putnici se mogu koncentrisati na komunikaciju, opuštanje ili rad. Oni koji žele mogu čak zatražiti i automobil da ih pokupi. A kad jednom stignete na odredište, sam koncept vodi računa o parkiranju i punjenju!

Luksuzna limuzina Grand Tourisme
Sa dužinom od 5,35 metara, širinom od 2 metra i visinom od 1,39 m, Audi Grandsphere Concept igra veliku luksuznu limuzinu. Međuosovinsko rastojanje od 3,19 metara čak premašuje dugačku verziju sadašnjeg Audija A8 . Ali ovde nema notchback volumena, model igra na kartu četvoro vrata GT.

Ulaz je kroz vrata koja se antagonistički artikulišu (zadnja “samoubilačka” vrata) i koja se automatski otvaraju pri približavanju. I dok šef sedi na leđima današnjih luksuznih sedana, Prva klasa se seli ovde napred, gde čekaju dva duboka individualna sedišta koja podsećaju na bioskopska sedišta.

Nasloni se mogu nagnuti za 40 ili 60 stepeni, a područje glave može se nagnuti napred. Postoje ugrađeni izlazi za vazduh sa ukusom i zvučnike. Rashladna letva na ploči nalazi se između prednjih sedišta ispod metalne obloge. U drugom redu, zadnje sedište liči na sofu.

Materijali koji se koriste su drvo i vuna, sintetičke tekstilne tkanine i metal, od kojih većina dolazi od održivih usjeva ili recikliranih sirovina. Korisnici vegani će biti srećni čuti da se ovde ne koristi koža.

Ekrani su predstavljeni kao projekcije na drvenim površinama ispod vetrobrana. U „nivou 4“ raspoređeni su po celoj širini, dok u ručnom režimu imaju zasebne oblasti levo i desno. Ispod površine projekcije nalazi se “senzorska traka” koja prikazuje sve funkcije i aplikacije.

U ručnom režimu, beskontaktni odgovor MMI -a unutar vrata pruža rotirajući okvir i dugmad za navigaciju kroz menije. U režimu autonomne vožnje, gde element više nije dostupan zbog položaja na zadnjem sedištu, umesto toga se može koristiti kombinacija detekcije pogleda i kontrole pokreta.

750 km autonomije
Audi navodi da je koncept Grandsphere zasnovan na Premium Platform Electric (PPE). Pogon omogućavaju elektromotori na prednjoj i zadnjoj osovini, kombinovane snage 530 kV i obrtnog momenta od 960 Nm. Dovoljno da dostignu 100 km / h za manje od 4 sekunde.

Centralna baterija sa skladišnim kapacitetom od oko 120 kVh trebalo bi da obezbedi domet od preko 750 kilometara. Kao i u Audi e-tron GT-u , tehnologija punjenja od 800 volti pruža snagu punjenja do 270 kV. Deset minuta bi trebalo biti dovoljno za oporavak preko 300 kilometara, a potrebno je manje od 25 minuta da se oporavi od 5 do 80% punjenja.

Aktivna šasija
Uprkos dugačkom međuosovinskom rastojanju, upravljani zadnji točkovi osiguravaju upravljivost, dok jednokomorno vazdušno oslanjanje sa prilagodljivim amortizerima osigurava udobnost u vožnji. Ali postoji još nešto: koncept Grandsphere istražuje ideju aktivne šasije.

Prednja kamera otkriva nepravilnosti na putu. Zatim se svaki točak može podići ili gurnuti nadole u ​​milisekundama pomoću elektromotora. Čime ublažiti sve nepravilnosti. Okretanje karoserije pri skretanju i ronjenje pri ubrzanju ili kočenju su takođe znatno smanjeni. U tu svrhu se koriste i podaci iz navigacionog sistema.

Kada smo na našim putevima?
Tokom online prezentacije Grandsphere -e, Oliver Hoffmann, član Audi -ove uprave zadužene za razvoj, postavio je Grandsphere blizu Artemis projekta, koji je najavljen tokom konferencije za novinare “Nev Auto” za 2025. godinu.

Međutim, izgleda da ćemo morati da sačekamo najmanje 2026. godine, pošto je Audi očigledno izabrao ime projekta Apollo. Kao što je najavljeno u julu, vozilo već koristi platformu univerzalne skalabilne sistemske platforme pored PPE platforme.

Povezani Clanci

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close
Close